Barcelona invertirà 7,6 milions d'euros per arranjar i millorar els jardins de la finca Ravetllat-Pla

Situat al districte d'Horta-Guinardó, la intervenció s'iniciarà el pròxim mes de maig
Imatge del projecte per arranjar la zona de Ravetllat-Pla | CatalunyaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Barcelona invertirà 7,6 milions d'euros per arranjar i millorar els jardins de la finca Ravetllat-Pla, al districte d'Horta-Guinardó. Una intervenció que començarà a desenvolupar-se el pròxim més de maig del 2018 amb l'objectiu de crear una illa verda oberta al barri de 3,6 hectàrees que se sumen a les 16,9 que l'executiu local ja ha desenvolupat des de l'inici del seu mandat, arribant a un total de 20,5. 

 

Es contempla obrir aquest àmbit com a parc públic amb horari de tancament nocturn i al mateix temps, mantenir i preservar el patrimoni natural i històric, promocionant la biodiversitat. 

 

Recreació de la futura adequació dels jardins de la finca Ravetlla-Pla | Ajuntament de Barcelona

 

Un parc públic

Una intervenció que aportarà a la ciutat un nou node públic de 3,6 hectàrees de verd, que suposarà un increment significatiu a les 44 hectàrees que es volen desenvolupar fins al 2019 i a les 160 compromeses pel 2030, en el marc del Compromís pel Clima i la Mesura de Govern d'infraestructura verda urbana. 

 

L'àmbit del projecte inclou els entorns de l'edifici Ravetllat-Pla i el Passatge Torrent d'en Melis, el que suposa una superfície total de 36.718 metres quadrats. Una zona que està delimitada per l'avinguda Mare de Déu de Montserrat, el carrer Cartagena, la Ronda del Guinardó i el mateix Passatge Torrent d'en Melis. 

 

Des de l'Ajuntament asseguren que s'insistirà especialment a treballar sobre el conjunt dels jardins, a partir de tres àmbits: la racionalització de les tanques i els accessos; la creació i adequació de camins i espais de connexió per millorar-ne l'accessibilitat; i, finalment, l'obertura de les instal·lacions al barri i la dinamització social que se'n derivarà, amb nous usos per la ciutadania. 

 

Tanmateix, l'actuació preveu horts urbans, espais vegetals i d'estada i, per promoure la biodiversitat, refugis per a la fauna. 

 

Recreació de la futura adequació dels jardins de la finca Ravetlla-Pla | Ajuntament de Barcelona

 

Un edifici històric

Així doncs, els jardins conviuran amb el mateix immoble de la finca Ravetllat-Pla, un edifici senyorial, de traç neoclàssic dels anys 30, situat al carrer Mare de Déu de Montserrat 114 i construït per l'arquitecte noucentista Adolf Florensa i Ferrer. 

 

Un palau de 2.500 metres quadrats que es va construir com a laboratori farmacèutic, on s'investigava amb cavalls per trobar un sèrum contra la tuberculosi. L'activitat va anar minvant i els laboratoris van tancar a finals dels seixanta. 

 

Finalment, l'any 2015 l'Ajuntament de Barcelona va adquirir la titularitat de la finca Ravetllat-Pla i va acordar cedir l'ús de l'edifici principal a la fundació Ramon Pla Armengol —fundador de l'antic laboratori— per un termini de 50 anys i destinar la resta a parc públic a complir la voluntat de la testadora, Núria Pla —filla de Ramon Pla—, de dedicar l'espai a activitats culturals relacionades amb l'exposició al públic de la col·lecció de mobles i arts decoratives. 

 

Recreació de la futura adequació dels jardins de la finca Ravetlla-Pla | Ajuntament de Barcelona