Bausén, el poble de la Vall d'Aran amb dos cementiris i una bonica història d'amor

Un d'ells només té una sola tomba i és el cementiri més petit de l'Estat

El lloc on descansa la Teresa Foto: excursionesvaldaran.blogspot.com

 

Bausén és un petit poble de la Vall d'Aran amb una història d'amor tan increïble com el fet que el municipi compti amb dos cementiris. Just als afores del poble, en un lloc anomenat el Coret, hi trobem la tomba més coneguda del poble, i més encara després que Quim Masferrer hi fes el seu 'Foraster'. Allà hi ha enterrada la Teresa, en un petit cementiri on només hi és ella. Una tomba senzilla, envoltada per un mur de pedra casolà, de dos metres d'alt i una porta que gairebé sempre és tancada. A la làpida, un senzill epitafi: "A la meva estimada Teresa".

 

Però, qui era la Teresa? Una dona del municipi, que estava enamorada tot just ara fa 100 anys del seu cosí, Francsico. Ell pertanyia a la casa Doceta i ella a la casa Belana. Els dos s'estimaven tant que van demanar al capellà del poble que els casés. En aquella època, el fet de casar-se entre família no era pas una cosa estranya, però el bisbat va exigir que paguessin una dispensa per poder casar-se. Ells s'hi van negar, ja fos perquè no podien pagar, o no ho volien gastar en un impost a l'església.

 

Tot i això, se'n van anar a viure junts desafiant l'església. L'atzar, però va fer que la Teresa morís de pneumònia el 31 d'octubre de 1916. Enrere deixava dos fills i el Francisco. El rector es va negar a enterrar-la en el municipi, ja que s'havien "ajuntat sense la benedicció de l'església". El capellà oferia la possibilitat de donar-li sepultura en un indret on hi eren els no catòlics, però Francisco s'hi va negar. Llavors, tot el poble va decidir ajudar-lo i va començar a construir als afores de Bausén un nou cementiri. Van aixecar el mur en una nit i així van poder enterrar la Teresa, morta amb només 33 anys. Aquesta és la història més romàntica de Bausén i un dels reclams turístics més macos del municipi.

Uns quants anys després, Francisco va marxar a França amb els seus dols fills. Va morir allà i la seva darrera voluntat, la de ser enterrat al costat de Teresa, no es va fer mai realitat, possiblement per culpa de la Guerra Civil.