Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Bayer retira l'anticonceptiu Essure del mercat europeu

El mètode anticonceptiu va perdre a l'agost el certificat CE que permet comercialitzar productes al nostre continent
L'anticonceptiu Essure consisteix en un moll de titani | Cedida

 

La companyia farmacèutica Bayer ha decidit retirar l'anticonceptiu 'Essure' del mercat i deixarà de vendre'l, fabricar-lo i distribuir-lo en tots els països excepte als Estats Units. A Europa, el certificat CE necessari per a la comercialització de l'esmentat anticonceptiu - un moll de titani que es col·loca en les trompes de Fal·lopi actuant com a mètode de barrera -havia estat suspès a l'agost, per la qual cosa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ja va ordenar la seva retirada, segons recull 'El Mundo'. D'altra banda, tal com assegura Bayer en un comunicat, la decisió de retirar-lo al mercat es deu al fet que les vendes havien caigut i no esperaven «canvis en la tendència».

Després de la suspensió del certificat, la companyia farmacèutica estava pendent de renovar-la, una opció que finalment ha decidit no dur a terme. Tot i que en el seu comunicat l'empresa assegura que no es deu a «qüestions de seguretat o qualitat del producte», des que va es començar a comercialitzar —l'any 2002— s'han registrat diverses queixes i efectes secundaris molt negatius en les dones que se l'havien implantat. Dolors a la zona pèlvica i abdominal, al·lèrgia - ja que està elaborat amb níquel -, perforació de les trompes de Fal·lopi i altres complicacions són alguns d'ells, raó per la qual des de l'Associació d'Afectades per l'Essure, la seva retirada és «una molt bona notícia, ja que a partir d'ara no hi haurà més casos de dones afectades a Europa per aquests dispositius».

 

El contraceptiu Essure és un mètode de barrera que impedeix que l'òvul i l'espermatozoide tinguin contacte i no és altra cosa que una molla de 4 centímetres de llarg que s'insereix en les trompes de Fal·lopi per obstruir impedint així que aquestes cèl·lules reproductores connectin. Per col·locar-lo, es realitzava una intervenció mèdica a través d'histeroscopi (un instrument similar a un telescopi que permet accedir a l'úter i coll uterins) en la qual la pacient estava sedada, tot i això, durant la seva col·locació existien problemes de sagnat i perforacions en l'úter així com marejos i desmais durant l'operació, rampes i nàusees després de la mateixa.