URGENT

El Passeig de Gràcia, en flames

Catalunya, pionera en el registre de nadons amb el cognom de la mare en primer lloc

El 30 de juny del 2017 va entrar en vigor la reforma del Registre Civil on el cognom patern va deixar de ser el prioritari
El cognom del pare ja no és el prioritari | Cedida

 

El passat 30 de juny de l’any 2017 va entrar en vigor una reforma del Registre Civil on el cognom patern va deixar de ser prioritari enfront del matern. Des de l’entrada en vigor d’aquesta reforma, a Catalunya es van registrar 435 nadons amb el cognom de la mare en primer lloc.

 

Així, a l’hora d’inscriure un nadó, els pares poden escollir l’ordre dels cognoms que volen que dugui el seu fill, però cal que es posin d’acord dins d’un termini establert. Si no ho fan en tres dies, l’encarregat del Registre tindrà el poder d’establir l’ordre dels cognoms atenent sempre a l’interès superior del nounat.

 

Només un 0,5% dels nadons porten primer el cognom matern

Segons les dades compartides pel Ministeri de Justícia, a Catalunya la segueixen el País Basc amb 272 nadons amb el cognom matern abans del patern i Andalusia, amb 234. Les comunitats autònomes que menys casos registren són l’Aragó, amb només 12 nounats amb el cognom matern, i Cantàbria, amb 15.

 

En general, a Espanya van néixer 437.495 nadons entre l'1 de juliol del 2017 i el 30 de juny del 2018, dels quals només 2.082 porten primer el cognom de la mare, en lloc del cognom del pare. Aquestes dades tan sols suposen el 0,5% de nadons d'ençà que es va fer efectiva la reforma del Registre Civil el passat 30 de juny del 2017.

 

Imatge d'arxiu d'un registre civil a l'Estat espanyol. | CatalunyaDiari.cat

Era possible escollir el cognom matern des de l’any 2000

Des de l’any 2000 es podien inscriure els fills al Registre Civil amb el cognom matern en primer lloc, a condició que els pares enviessin una sol·licitud al jutge encarregat d’aquest registre, juntament amb una declaració de mutu enteniment sobre el canvi d’ordre dels cognoms. D’aquesta manera tots els fills d’un matrimoni obtenien el canvi d’ordre dels seus cognoms. Però, en cas que els pares no es posessin d’acord, sempre es donava preferència al cognom del pare.

 

No obstant això, a partir del 30 de juny del 2017, l’opció per defecte va desaparèixer i tots els pares que vulguin registrar els seus fills han de fer constar expressament l’ordre dels cognoms a la sol·licitud d’inscripció al Registre Civil.

Comentaris