Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

EN DIRECTE

Es reprèn el judici del procés al Tribunal Suprem

Científics catalans desenvolupen un mètode més eficaç en el tractament del càncer

Investigadors de l'ICN2 i la UAB han generat unes nanopartícules d'or que permeten bloquejar el senyal de creixement cel·lular
Intervenció d'un càncer de mama | ACN

 

Diversos investigadors de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han generat unes nanopartícules d'or, que combinades amb l'anticòs Cetuximab, augmenta l'eficàcia en el tractament d'alguns tumors cancerosos, tal com explica 'El Periódico'. Segons han explicat els científics, la utilització d'aquestes partícules augmentaria els efectes de la teràpia, incrementant els efectes terapèutics dels anticossos i reduint les dosis d'immunoteràpia necessàries.

Víctor Puntes, investigador del ICN2, i Júlia Lorenzo, investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, han explicat que les cèl·lules normals necessiten estímuls per créixer i mantenir-se i molts d'aquests es transmeten a l'interior de la cèl·lula a través de receptors transmembrana, com el receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR). En canvi, les cèl·lules tumorals per créixer de forma més ràpida sobreexpressen aquests receptors, convertint-se en bons objectius per al tractament del càncer. De fet, l'EGFR està altament expressat en tumors de còlon, bufeta, ovari i pròstata, ronyó, pulmó o pàncrees, entre d'altres.
 

El problema és que la sobreexpressió també pot derivar en un pitjor pronòstic, raó per la qual han desenvolupat anticossos com el Cetuximab per tal que impedeixin el creixement de les cèl·lules tumorals, tot i que a vegades pot provocar efectes secundaris en els pacients. «En el nostre cas, hem aprofitat la superfície de les nanopartícules d'or per a ancorar el fàrmac antitumoral Cetuximab», han explicat Puntes i Lorenzo. Aquestes nanopartícules d'or són més efectives, ja que permeten bloquejar el senyal de creixement cel·lular de forma eficient i, a més, és capaç d'allargar l'efecte durant més temps, afavorint la disminució de les dosis necessàries i «reduir els efectes secundaris en els pacients».