En les últimes setmanes, BBVA i Banco Santander han llançat una alerta urgent als seus clients. Tots dos bancs adverteixen sobre una nova modalitat d'estafa que està sorprenent per la seva creativitat i perillositat. Aquesta vegada, els estafadors utilitzen targetes bancàries falses com a esquer per robar informació personal i financera de les seves víctimes.
El frau comença quan una persona rep a casa un sobre que aparenta ser oficial. Amb logotips i disseny similar al d'una entitat bancària. A l'interior, hi ha una suposada targeta de crèdit nova sense nom imprès, la qual cosa ja hauria de ser un senyal d'alerta.
El missatge que acompanya aquesta targeta és informal i cridaner: "Hola, vaig arribar!", recull LaSexta al seu web. La intenció és generar confiança i curiositat en l'usuari.

No obstant això, el més preocupant està a la part posterior de la targeta. Allà es troba un codi QR.
En ser escanejat redirigeix a una pàgina web que imita a la perfecció l'aparença del lloc oficial del banc. En aquesta pàgina fraudulenta, es sol·licita a l'usuari que introdueixi les seves credencials bancàries amb l'excusa d'activar la targeta.
En realitat, tot és un muntatge per robar les dades d'accés i buidar els comptes bancaris.
Seguir les recomanacions de BBVA i Santander
Tant BBVA com Banco Santander recorden que mai envien targetes noves sense que el client les hagi sol·licitat prèviament. Tampoc demanen escanejar codis QR per activar cap producte financer. Si reps una targeta inesperada o trobes un codi QR sospitós, el més recomanable és no interactuar amb ell.

Aquest tipus d'estafes demostra que els delinqüents digitals cada vegada dissenyen tàctiques més sofisticades. Des de virus espia fins a pàgines web que imiten les dels bancs, el seu objectiu és sempre el mateix. És a dir, accedir als teus comptes i robar els teus diners.
Les entitats financeres insisteixen en la importància de revisar amb atenció qualsevol comunicació que sembli venir del banc. Una targeta no sol·licitada, sense el teu nom, i amb missatges poc formals, ha de ser considerada una amenaça. Tampoc s'ha de confiar en pàgines web a les quals s'accedeix des d'enllaços o codis desconeguts.
No dubtis a contactar amb el teu banc
Si ja has introduït les teves dades en una pàgina d'aquest tipus, has d'actuar immediatament. Contacta amb BBVA o Banco Santander i reporta l'incident. A més, informa la policia perquè s'investigui el cas.
Les estafes amb targetes no només continuen succeint, sinó que ara són més difícils de detectar. Mantén-te alerta, protegeix les teves dades personals i confirma sempre l'autenticitat de qualsevol targeta o missatge rebut. Davant de qualsevol dubte, consulta directament amb la teva entitat.