CaixaBank ha emès un comunicat urgent dirigit a tots els seus clients. L'entitat bancària ha alertat sobre un creixent tipus de frau conegut com a "inversions fantasma".
Aquesta modalitat d'estafa s'aprofita de l'interès dels usuaris per productes financers que prometen altes rendibilitats. Especialment en actius com les criptomonedes. Els ciberdelinqüents darrere d'aquestes estafes fan servir tàctiques sofisticades per enganyar les seves víctimes i robar els seus estalvis.
CaixaBank detecta noves estafes d'inversions fantasma
En els últims mesos, CaixaBank ha observat un increment en els intents d'estafes que busquen atreure els seus clients mitjançant falses oportunitats d'inversió. Els delinqüents es fan passar per brokers o gestors financers, contactant possibles víctimes a través de trucades o missatges. Ofereixen inversions en productes o actius suposadament lucratius, convencent els usuaris d'ingressar diners en comptes controlats per ells.
Com operen les estafes d'inversions fantasma
El modus operandi d'aquestes estafes és meticulós. Inicialment, els estafadors capten l'atenció de la víctima amb promeses d'alts retorns en un curt període. Sol·liciten una inversió inicial, generalment una quantitat modesta que ha de ser dipositada en un compte bancari específic.
Un cop feta la primera transferència, els estafadors proporcionen un usuari i una contrasenya. Així, la víctima pot seguir la suposada evolució de la seva inversió a través d'una aplicació mòbil o una pàgina web falsa.
A mesura que el temps avança, els estafadors manipulen les xifres per mostrar que la inversió ha crescut, duplicant o triplicant l'import original en qüestió de setmanes. Aquest increment fictici serveix com a esquer per convèncer la víctima de fer inversions addicionals.
En alguns casos, els delinqüents fins i tot s'ofereixen a gestionar les transferències. Llavors, sol·liciten dades d'accés a la banca en línia o demanen que s'instal·li un programa de control remot per "facilitar" les operacions.
Quan la víctima decideix retirar els seus guanys o augmentar la seva inversió, és quan els estafadors desapareixen. Inventen excuses com el pagament d'impostos o taxes per serveis prestats, sol·licitant una nova transferència. Després de rebre aquest últim desemborsament, tallen tota comunicació i desapareixen amb tots els diners acumulats des de la primera inversió.
Recomanacions de CaixaBank per protegir-se del frau
CaixaBank insta els seus clients a mantenir-se vigilants i seguir aquestes recomanacions per evitar caure en aquest tipus d'estafes. Cal verificar sempre l'autenticitat de les comunicacions.
Mai responguis a missatges o trucades que sol·licitin informació personal o financera. Sempre fes servir els canals oficials del banc per a qualsevol consulta i no proporcionis contrasenyes, PIN o dades d'accés a la teva banca en línia.
Desconfia d'ofertes massa bones per ser veritat. Si una oferta d'inversió promet retorns extraordinaris en poc temps, és probable que sigui una estafa. Davant qualsevol dubte, comunica't directament amb la teva sucursal o a través dels canals oficials del banc per verificar la legitimitat de les ofertes.