Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum davant d'una sucursal del banc Santander.

Comunicat urgent de Banco Santander als que facin servir Bizum aquest Nadal: molt de compte

Durant el període nadalenc, Banco Santander ens alerta que estem exposats a diversos fraus a través de Bizum

En aquestes festes nadalenques, Banco Santander ha emès un comunicat urgent per a tots els usuaris de Bizum. I ho fa alertant sobre possibles estafes i oferint consells per evitar ser víctimes de ciberdelinqüents.

El Nadal és una època propícia per a sopars, reunions i el popular joc de l'amic invisible. Unes situacions que els estafadors aprofiten per enganyar les persones.

Banco Santander avisa: molta precaució amb l'estafa del 'Bizum invers'

Una de les estafes més comunes és el 'Bizum invers'. En aquest engany, els delinqüents obtenen el teu número de telèfon i t'envien una sol·licitud de diners, fent-te creure que estàs rebent una transferència.

Un home sorprès davant d'una sucursal del Banco Santander amb un emoji de megàfon al costat.
Estigues alerta dels diferents fraus a través de Bizum | Google Maps, Dean Drobot, catalunyadiari.com

Si no llegeixes detingudament la notificació i l'acceptes, estaràs enviant diners des del teu compte sense adonar-te'n. La Policia Nacional ha alertat sobre aquest tipus de frau, recomanant llegir amb atenció qualsevol missatge bancari i, en cas de dubte, no acceptar l'operació.

Compte amb els missatges de l'amic invisible: podria ser un engany

Durant les celebracions nadalenques, és habitual participar en el joc de l'amic invisible. Els ciberdelinqüents poden aprofitar aquesta tradició per enviar missatges falsos, fent-se passar per coneguts que sol·liciten diners per a un suposat regal o causa urgent.

És fonamental verificar la identitat del remitent abans de realitzar qualsevol transferència. Si reps un missatge d'aquest tipus, contacta directament amb la persona per confirmar la veracitat de la sol·licitud.

Consells de Banco Santander per evitar estafes per Bizum

Abans d'acceptar una sol·licitud de Bizum, assegura't que prové d'una font fiable. Llegeix detingudament el missatge i confirma amb el remitent si és necessari.

  • No comparteixis dades personals: Banco Santander mai et demanarà codis o informació personal a través de missatges o trucades. Si reps una sol·licitud d'aquest tipus, desconfia i contacta amb el teu banc.
Muntatge amb fons d'una persona sostenint un mòbil amb la pantalla en blanc, al costat el llop de Bizum i un feix de bitllets de 50 euros a la mà d'una altra persona
Segueix al peu de la lletra aquests savis consells | Pexels, Wikimedia, Bizum
  • Utilitza mètodes de pagament segurs: En realitzar compres en línia, assegura't que les pàgines siguin segures i legítimes. Busca el protocol 'https' a la URL i verifica la reputació del lloc abans d'introduir les teves dades bancàries.
  • Mantén els teus dispositius actualitzats: Actualitza regularment el sistema operatiu i les aplicacions dels teus dispositius per protegir-te contra vulnerabilitats que puguin ser explotades per ciberdelinqüents.
  • Desconfia d'ofertes massa bones: Si reps missatges amb promocions o regals que semblen massa bons per ser veritat, podria ser un intent d'estafa. No facis clic en enllaços sospitosos ni proporcionis informació personal.

Què fer si sospites d'una estafa

Si creus que has estat víctima d'una estafa o has rebut una sol·licitud sospitosa, estigues atent. Has de seguir aquests passos pel teu bé.

  • No realitzis l'operació: Si encara no has acceptat la sol·licitud de diners, rebutja-la i elimina el missatge.
  • Contacta amb el teu banc: Informa a Banco Santander sobre la situació perquè puguin assessorar-te i prendre les mesures necessàries.
  • Denuncia a les autoritats: Posa't en contacte amb la Policia per reportar l'intent d'estafa i proporcionar detalls que puguin ajudar en la investigació.