rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Troben el cadàver de Janet Jumillas

Descobreix què és un odontoma i el sorprenent rècord d’un noi amb 232 dents

El cas extrem del jove que va arribar a tenir la boca infestada de peces dentals
L’odontoma més impressionant de tots els temps. | Imatge: No pertany al cas del noi 

 

Els universos de la medicina i la biologia són fascinants i estan plens de sorpreses. Ben sovint, ens deixen amb la boca oberta a través de casos insòlits que es van produint de manera freqüent i que meravellen fins i tot els doctors més veterans.

 

A continuació et revelem un cas real d’un odontoma que es va produir en un jove noi indi i que li va originar l’aparició de la increïble xifra de 232 dents a la boca.

 

 

En què consisteix un odontoma?

L’exostosi dental o odontoma és una classe de tumor benigne —és a dir, que no és maligne com els tumors cancerosos— que fa que sorgeixi teixit dental que es forma i es desenvolupa sense un patró regular, sovint quan es tenen edats al voltant dels 14 anys.

 

En general sol aparèixer en moments en què les peces dentals queden enclavades o retingudes d’alguna manera, però també es pot produir en altres indrets de la boca, i és el tipus de tumor odontogen més habitual —únicament per darrere de l’ameloblastoma.

 

Diferents varietats d’odontoma

Hi ha un total de 3 classes d’odontoma, que t’expliquem a continuació.

 

1. L’odontoma compost

En general, quan surt un d’aquests odontomes s’hi poden veure clarament i ordenadament les 3 parts que formen la peça dental: l’esmalt, la dentina i el ciment.

 

2. L’odontoma complex

Es produeix en els casos en què els 3 teixits constitutius de la dent que acabem d’esmentar —l’esmalt, la dentina i el ciment— es mostren barrejats i sense seguir un ordre.

 

3. L’odontoma dilatat

Pot localitzar-se a qualsevol indret de l’interior de la boca i es caracteritza pel fet que la corona dental apareix a l’òrgan de l’esmalt mentre es creen les peces dentals.  

 

El cas de rècord: un noi que va arribar a tenir un odontoma format per 232 dents

La història més espectacular relacionada amb els odontomes és la que té a veure amb l’Ashik Gavia, un noi de només 17 anys que va acumular un odontoma de 232 dents dins la seva cavitat bucal. Se li va haver de practicar cirurgia per extreure-li i els professionals encarregats de la peculiar operació hi van treballar durant 7 hores.

 

El noi que ostenta el rècord de l’odontoma més gran, després de ser operat.

 

 

Durant més d’un any, l’Ashik va tenir inflamacions i molèsties considerables i doloroses a la boca. Va visitar diversos doctors en ciutats properes al seu lloc de residència però no en va trobar cap que li pogués fer una diagnosi acurada que li indiqués quin era l’origen d’aquells mals.

 

Després de voltar per diferents centres mèdics buscant ajuda, l’Ashik va acabar arribant a l’Hospital JJ de la ciutat de Bombai, on van fer-li un diagnòstic correcte i van posar-lo a càrrec de la reputada doctora Sunanda Dhiware, cap del departament odontològic del complex hospitalari. L’especialista en odontologia va quedar bocabadada davant l’envergadura d’aquell cas tan insòlit.

 

La diagnosi del jove

Els especialistes de l’hospital de Bombai van avaluar l’abast del mal que patia l’Ashik, amb un tumor benigne originat per 232 dents creades a la seva geniva, i van classificar-lo dins la categoria d’odontoma complex.

 

Abans del cas del noi indi n’hi havia hagut un altre d’envergadura però molt menys escandalós, amb un pacient que havia desenvolupat un odontoma format per 37 dents.

 

Les peces dentals que se li van extreure a l’Ashik.

 

La cirurgia de l’odontoma més extrem

Per dur a terme l’extracció de les 232 dents del jove indi es va requerir la feina de 2 cirurgians i de 2 ajudants. Com que les peces dentals intruses a la boca de l’Ashik es trobaven en un sector bastant endinsat del maxil·lar inferior, van haver de recórrer a l’ajuda d’un martell i un cisell per treure-les-hi.

 

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris