Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

URGENT

Un conductor xoca contra una parada de bus a Sabadell i mata una dona de 86 anys

ÚLTIMA HORA

Mor el pilot d'una avioneta en estavellar-se a l'aeròdrom de l'Anoia

Diferències entre abús sexual i violació

T’expliquem en què es distingeixen aquests dos delictes

Existeixen algunes diferències entre el concepte de violació i el d'abús sexual | Cedida

 

Tot i que a la societat moderna cada vegada hem anat adquirint més consciència sobre la gravetat dels delictes de caràcter sexual, actualment hi ha, en general, una gran desconeixença sobre molts factors relacionats amb aquest tema. La inflexibilitat de molts codis penals del món, a banda, no contribueix gens a millorar aquest fet.

 

A continuació, volem examinar més de prop les diferències que hi ha entre l’abús sexual i la violació, fixant-nos sobretot en la definició que habitualment se’n dona. A més, observarem la descripció que es fa d’un altre concepte vinculat amb aquests dos, el de l’agressió sexual.

 

En què consisteix l’abús sexual i en quines classes es divideix?

L’abús sexual es produeix quan es du a terme una activitat sexual en què participa algú contra la seva voluntat, sense que importi l’edat que tingui o altres circumstàncies semblants. Tot i que pot comportar el fet que es recorri a la violència o que hi hagi penetració, aquestes dues qüestions no ocupen un lloc central dins de la definició de l’abús sexual perquè és un terme molt ampli.

 

El concepte d’abús sexual comprèn una gran multitud d’activitats no consentides amb components sexuals. Les diverses classes d’abusos sexuals, entre altres, engloben gestos i comentaris obscens dirigits cap a algú que no els vol rebre, a banda de sexisme, homofòbia, assetjament sexual, agressió sexual i violació.

 

Cal diferenciar els abusos sexuals tant de les violacions com de les agressions sexuals. Aquestes últimes inclouen el concepte de «violació», que s’utilitza per parlar d’abusos sexuals perpetrats amb l’ajuda de la imposició o la força i que normalment duren poc temps —la seva durada no s’ha de dilatar en el temps necessàriament.

 

Dins de l’abús sexual també hi ha l’infantil, una subclasse particularment delicada que sol provocar un rebuig categòric per part de la societat. Quan es produeix una situació d’aquest tipus, la persona que perpetra el delicte és un adult o un menor que supera amb escreix l’edat de la víctima. Aquesta última rep estímuls sexuals i és utilitzada per donar plaer a l’abusador, sigui directament o de manera indirecta —enraonant o fent-li preguntes sobre sexe, per exemple.

Els abusos sexuals infantils causen un gran rebuig | Cedida

 

En què consisteix una violació? Definició i delimitació

Una «violació» fa referència a una mena d’agressió sexual que sovint es practica fent ús de la violència física i amb una penetració sense consentiment a algun orifici de l’organisme de la víctima, tot i que la definició del concepte no parla únicament d’aquestes situacions sinó que també el vincula amb altres casos que es relacionarien amb el terme.  

 

Normalment parlem de violació quan la víctima de l’atac no està d’acord a practicar aquesta activitat sexual o no pot negar-s’hi encara que vulgui —perquè està inconscient, té una discapacitat mental, etc.

 

A banda, cal remarcar que la violació no necessàriament implica que hi hagi violència física o contacte físic de l’agressor i la víctima: per exemple, també es pot penetrar algú mitjançant la manipulació verbal i pot produir-se una violació sense que hi hagi un contacte sexual explícitament directe.

 

De manera genèrica, els codis penals de molts països del món situen, com a element central del delicte de violació, la penetració —que no cal que sigui vaginal o anal— i també el no consentiment de la víctima. Aquesta mena de delicte està contemplat com a crim violent o agressió, com a mínim, des de l’antiga Roma.

 

Ara bé, les diferents legislacions d’alguns estats del món i també moltes institucions internacionals de renom —com l’American Psychological Association i l’Organització Mundial de la Salut— estan mirant d’ampliar la definició del concepte de «violació» per tal d’aconseguir que s’assimili amb el d’«agressió sexual», que com que és molt més ampli també és molt menys ambigu.

 

Les diferències entre violació i abús sexual segons les seves definicions | Cedida

 

Quines diferències existeixen entre l’abús sexual i la violació?

Molta gent pensa que la diferència clau entre tots dos conceptes és que les violacions necessàriament han d’implicar violència física, però cada cop més veus es posen d’acord sobre el fet que la violació és un terme molt més ampli. Amb el criteri típic de la penetració també passa el mateix: cada vegada més, la societat considera que l’abast de la violació és més extens.

 

A nivell legal, sovint es considera que la penetració és el principal tret distintiu de la violació, que la distingeix de l’abús sexual. Per aquesta raó, sovint alguns crims que per a la víctima causen el mateix dolor i trauma reben càstigs més lleus, només pel fet que l’agressió se surti de l’estereotip habitual.

 

Per aquesta raó, per poder avaluar millor la naturalesa del crim, s’hauria de prioritzar l’avaluació de la manera en què la víctima de la violació o l’abús sexual reacciona a causa del patiment que li comporta aquest delicte.

 

A més, volem remarcar que, tot i que quan es produeix una violació sovint les víctimes i el seu entorn reconeixen l’agressió que s’ha perpetrat, els abusos sexuals no sempre desperten el mateix reconeixement. L’assetjament sexual seria un clar exemple d’això, encara que cada cop hi hagi més consciència a la societat sobre aquest concepte.

 

 

Referències bibliogràfiques: