rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMS DIES:

🍎 Sorteig d'un lot amb els millors productes ecològics dels supermercats BonPreu!

Els 16 documentals relacionats amb la psicologia que no pots perdre’t

Produccions que aconsegueixen capturar parts de la realitat psicològica ben diferents
Els millors documentals relacionats amb la psicologia | Psicología y Mente

 

Tant la psicologia com les neurociències constitueixen temes que sovint resulten molt complexos d’entendre únicament a través de la lectura. Per això, et proposem 15 documentals relacionats amb la psicologia dividits per temes que creiem que són imprescindibles si t’interessa aquest tema.  

 

Els millors documentals vinculats amb la psicologia social

Tot seguit, trobaràs una recopilació de documentals al voltant de la psicologia que potser canvien la manera que tens de veure-ho tot. Apunta’ls bé!

 

1. The Act of Killing, de 2012

En l’època de la Guerra Freda, a Indonèsia el coronel Suharto es va fer amb el poder del país a través d’un cop d’estat. Des d’aquell moment, va dur a terme una gran campanya d’assassinats massius de comunistes que va comportar que morissin milers de civils. 

 

El documental ‘The Act of Killing’ va ser nominat a l’Oscar al millor llargmetratge documental i mostra com Herman Koto i Anwar Congo, dos homes que van ser mercenaris al servei de Suharto, recreen i narren els assassinats que van arribar a perpetrar fa anys dins del marc de la seva feina.

La producció està formada per escenificacions d’assassinat diferents i també per les confessions de paramilitars que no han estat condemnats pels actes que van cometre i que actualment segueixen gaudint de la protecció del govern. Es tracta d’una història on podem observar casos ben clars de reïficació de l’enemic i també de despersonalització, dos processos recurrents quan es produeixen genocidis i exterminis de persones sistemàtics.

 

2. La doctrina del xoc, de 2009

Dins dels documentals relacionats amb la psicologia social, aquest constitueix tot un referent. És una producció fonamentada en el cèlebre llibre de 2007 de Naomi Klein, que du el mateix nom que el documental. Ens explica de quina manera es poden aplicar determinades mesures polítiques ben poc populars a través de la por utilitzada per provocar un estat d’excepció constant.

 

3. Psywar, de 2010

Es tracta d’un documental centrat en les tècniques i maniobres a través de les quals últimament s’ha centrat l’opinió pública cap a temes concrets fent que quantitats de persones molt importants pensin d’una forma en concret a través de les relacions públiques i la propaganda. Alguns dels personatges que podem veure en aquest documental són Bill Clinton, George W. Bush i Noam Chomsky.

4. Manufacturing Consent. Noam Chomsky and the Media, de 1992

Noam Chomsky és un conegut lingüista i filòsof que ens narra les maneres que hi ha d’enganyar el gran públic, a voltes a través de la publicació de dades falses i a vegades per mitjà de l’omissió d’informació important, perquè les persones no tinguin la capacitat de prendre decisions de manera lliure.

 

Chomsky explica que no cal recórrer a la censura per poder crear estats d’opinió predictibles i homogenis: per assolir-ho, només s’han d’emetre quantitats molt importants de dades poc rellevants que ocultin la manca d’informació transcendental.

 

Així, el documental mostra els motius pels quals només pot haver-hi llibertat si es compleixen determinades premisses, com el fet de comptar amb tota la informació rellevant. Segurament obtindràs algunes claus si algun cop et demanes per què tothom disposa d’unes opinions tan similars tot i el fet de gaudir de llibertat teòrica a l’hora d’orientar la seva existència.

 

Els millors documentals vinculats amb la psicologia educativa

5. The Finland Phenomenon, de 2011

Aquest documental està relacionat amb la psicologia educativa i també amb l’educació per valors, a través de l’examen que du a terme del sistema d’ensenyament que més admiració desperta i que sembla ser el més efectiu del planeta: el sistema educatiu de Finlàndia.

 

6. La educación prohibida, de 2012

Es tracta d’una producció argentina independent que tracta els problemes que presenta l’educació convencional i els efectes que pot provocar sobre la joventut. A banda, es fa una proposta d’altres models educatius, tot i que, de la manera com està fet el documental, no es dibuixa una solució ben clara a les mancances del sistema educatiu vigent. 

 

A continuació, et presentem altres documentals sobre psicologia que, en general, duren menys perquè tenen un format televisiu.

 

Els millors documentals vinculats amb la psicologia del desenvolupament

7. Why Do We Talk?

En aquesta producció tan interessant es mostren els diferents mecanismes del llenguatge, i constitueix un documental essencial per a totes aquelles persones que estiguin interessades a aprendre més coses sobre el desenvolupament del llenguatge.

 

8. The Secret Life of the Brain, de 2002

Està centrat en la manera com es desenvolupa el cervell humà i en les etapes psicològiques que van de la mà d’aquest procés durant tota la vida de la gent.

 

Els millors documentals que tracten de psicologia i neurociència

9. El hombre con 7 segundos de memoria

Es tracta d’un documental breu que analitza la vida de Clive Wearing, un home que ha patit lesions a l’hipocamp i que, a causa d’això, pateix una amnèsia retrògrada i també anterògrada, de la mateixa manera que li passa al personatge principal del film Memento. Els seus records més immediats desapareixen cada cop que passen 7 segons.

 

10. Total Isolation, de 2008

Es tracta d’un documental que examina l’activitat cerebral dels individus que estan en una situació d’aïllament total per mirar d’esbrinar què ocorre quan es fa que el cervell de les persones estigui totalment en solitud i se’l priva de qualsevol estímul.

 

11. Mystical Brain, de 2006

En aquesta producció es veu com diversos investigadors que pertanyen a la Universitat de Mont-real examinen els processos neurals que es produeixen quan les persones mediten i viuen experiències místiques.

 

12. Is Seeing Believing?, de 2010

Aquest documental mostra un recorregut pels processos fisiològics i cerebrals que ajuden a explicar les il·lusions òptiques. El vídeo que trobaràs a continuació, en concret, ofereix una explicació sobre l’efecte McGurk:

 

Els millors documentals vinculats amb els trastorns mentals

13. María y yo, de 2013

Està centrat en l’autisme i examina el cas específic d’un individu que pateix aquest trastorn. Et pot resultar molt útil per descobrir de primera mà els principals elements que caracteritzen la gent amb autisme, i el pots visualitzar a través d’aquest enllaç.

 

14. Mi hijo bipolar

Ens fa una explicació de com es conviu i s’eduquen els joves que pateixen un trastorn bipolar, i si t’interessa el podràs trobar en aquesta pàgina.

 

15. 1% Esquizofrenia, de 2006

Un film que es posiciona en contra de la frivolització i dels prejudicis que es vinculen amb el trastorn de l’esquizofrènia. La seva directora és Ione Hernández i el seu productor, Julio Medem.

 

Els millors documentals vinculats amb la psicologia econòmica

16. Mind Over Money, de 2010

Aquesta producció examina els factors psicològics que condicionen la presa de decisions de les persones i la gestió de l’economia i de les finances.  

 

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Comentaris