Domen, el mètode mèdic promocionat per Bertín Osborne, que crea molta polèmica

El cantant assegura que aquest procediment va ajudar molt el seu fill Kike, que pateix una discapacitat cerebral
Bertín i Fabiola, amb el seu fill Kike | Cedida

 

Des del naixement del seu fill Kike, Bertín Osborne i Fabiola Martínez sempre han defensat el mètode Domen com una gran tècnica per a recuperar habilitats en infants amb discapacitats cerebrals: «Ens van advertir que seria un vegetal, que no es mouria, ni veuria, ni sentiria ni parlaria. Avui estan sorpresos amb la seva evolució», explicava el cantant poc abans del desè aniversari del seu primogènit. Tan contents estaven amb esta teràpia, que el matrimoni va promoure que l'Institut Glenn Domen de Filadèlfia, encarregat del mètode, inclogués Espanya en una gira europea. 

No obstant això, seguir aquesta tècnica costa de mitjana 9.000 euros cada sis mesos, la qual cosa fa que pocs pares no se la puguin permetre. A més, la comunitat mèdica rebutja aquest mètode com una teràpia vàlida i defensa que no millora les habilitats dels nens i nenes malalts i que es basa en teories completament en desús. I és que les mesures que han de prendre els pares si volen seguir esta pauta són molt controvertides. «Recordo que l'haviem de punxar-lo un raspall de dents i també passar-li un fregall per tot el cos. Fins i tot ens obligaven a tirar-li per tot el cos aigua bullint amb una cullereta» explica una mare a ‘El Español’.

 

Al mateix mitjà, Sergio Lerma, professor titular del grau en Fisioteràpia en el Centre superior d'estudis universitaris La Salle i fisioterapeuta del Laboratori d'Anàlisi del Moviment a l'Hospital Infantil Universitari Niño Jesús, explica: «No és ètic el comportament d'aquests suposats professionals que generen en les famílies desconfiança en el sistema sanitari, tampoc ho és que creuen falses expectatives a aquells que travessen una difícil situació que els obliga a agafar-se al que sigui amb tal de veure evolucionar els seus fills i molt menys ho és per culpabilizar a aquestes famílies de la falta d'èxit d'un mètode que és poc sòlid quant a la seva fonamentació i a les seves poques evidències científiques». 
 

Kiko va patir una infecció quan encara estava a l'úter de la seva mare | Cedida

 

Malgrat el debat generat, Bertín Osborne i la seua dona segueixen defensant el mètode Domen fins la morti en la seua fundació tenen com a eslògan: «Davant el dany cerebral en xiquets, existeixen alternatives i hi ha esperança». I és que segons, els que creuen en este procediment, no es tracta d'omplir als xiquets de pròtesis mèdiques i de pastilles, sinó d'exercir diferents teràpies sensorials per a estimular-los el màxim possible. De moment, es desconeix si el mètode Domen és realment fiable o no. Per la seua banda, la comunitat mèdica es mostra en contra, encara que existeixen pares com Bertín i Fabiola que asseguren que els ha funcionat.