El Blat, un gos de l'Hospital Clínic de Barcelona, és capaç de detectar si una persona té càncer de pulmó

L'animal ho detecta a partir de l'alè del pacient
El Blat detecta si una persona té càncer de pulmó ensumant una mostra del seu alè.   | Facebook / Argus Dogs

 

El Blat és un gos que és capaç de detectar si una persona té càncer de pulmó només ensumant una mostra d’alè del pacient. El gos, que és un encreuament de golden retriever i de pit bull, té tres anys i mig i forma part d’un projecte d’investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona per tal de millorar la detecció precoç del càncer de pulmó. Segons informa ‘La Vanguardia’, el percentatge d’encert del Blat quan se li presenta una mostra de càncer de pulmó és del 95%. Fins i tot el Blat pot detectar casos on el càncer té una mida de tan sols quatre mil·límetres de diàmetre. En els casos en què se li presenten mostres de persones que no tenen la malaltia, el Blat encerta un 98%, encara que el pacient pateixi algun altre tipus d'afecció respiratòria. Es tracta d'uns resultats que són equiparables, o fins i tot superiors, als de proves convencionals de diagnòstic precoç d'altres tumors.


Ingrid Ramón, especialista en gossos d’assistència i detecció i directora de l’empresa Argus Dogs, va adoptar el Blat quan tenia onze mesos, just després de ser abandonat pels seus antics amos. La investigació sobre la detecció del càncer de pulmó no és l’única amb la qual Argus Dogs coopera, ja que ja col·laborava amb l’hospital en un projecte sobre diabetis. El Blat va trigar sis mesos a aprendre a identificar les mostres de càncer de pulmó, tubs on hi havia teixits de llana en els que els pacients havien exhalat aire. L’ensinistrament consistia a donar menjar al gos quan ensumava mostres de pacients amb càncer, i no donar-li res quan se li presentava una mostra de teixit que no procedia de cap pacient amb càncer. A més, per tal de saber en un futur si una persona tenia càncer, se li va ensenyar al Blat que s’havia d’asseure quan ensumava una mostra positiva.

 

L’objectiu principal d’aquesta investigació és desenvolupar un test de diagnòstic precoç, ja que «el 75% dels casos de càncer de pulmó es diagnostiquen quan la malaltia ja està avançada», declara Laureano Molins, cirurgià toràcic del Clínic i coautor de la investigació, i apunta que la capacitat de l’olfacte dels gossos d’identificar molècules «és superior a la millor tecnologia de la qual disposem actualment».

 
Comentaris