El cànnabis podria ser vital per acabar amb les cèl·lules tumorals

El seu principal component actiu, el THC, té el potencial d'activar un procés d'autofàgia que desencadena la mort de les cèl·lules
El cànnabis podria ser vital per acabar amb les cèl·lules tumorals | cedida
 
 

Una recerca liderada per la Universitat Complutense de Madrid i l'Institut de Recerques Sanitàries Sant Carlos ha conclòs que el cànnabis podria resultar molt important en el tractament de tumors gràcies al seu component actiu bàsic, el THC, capaç d'activar en les cèl·lules el procés d'autofàgia pel qual reciclen els seus complements i que pot provocar la mort de la cèl·lula. En la recerca també han participat l'Institut de Química Avançada de Catalunya, la Universitat del País Basc, el Centre de Recerques Biològiques (CSIC), les universitats britàniques de Newcastle i de Sunderland, l'Institut de Biofísica (UPV/EHU-CSIC), el Danish Cancer Society Research Center de Dinamarca, l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Japó i el CIBERNED.

Les investigacions han conclòs que l'autofàgia, el procés amb el qual la cèl·lula recicla els seus components i que li ha suposat a un dels seus descobridors, Yoshinori Ohsumi, el Premi Nobel de Medicina de 2016. Tal com explica el Huffington Post, les dades de la recerca han posat en evidència el gran potencial que té el THC (delta-9 tetrahidrocannabinol), el component actiu principal del cànnabis, per activar l'autofàgia i provocar la mort dels cèl·lules tumorals, frenant el seu avanç i permetent alhora que s'estudiïn altres teràpies per tractar la malaltia. Guillermo Velasco, investigador del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Complutense de Madrid: ha explicat que «hem identificat un dels factors que determina que l'activació de l'autofàgia condueixi a la mort dels cèl·lules tumorals».En els seus estudis, els científics han utilitzat cèl·lules d'un tumor cerebral molt agressiu, el glioma, i els han sotmès a dos tractaments diferents per induir les cèl·lules a l'autofàgia: un en el qual privaven les cèl·lules de nutrients i un altre en el qual subministraven THC. En tots dos casos s'induïa a l'autofàgia, però mentre que el primer cas provocava una protecció dels cèl·lules, el segon potenciava una autofàgia més destructiva en augmentar els nivells dels dihidroceramidas, uns lípids que a la llarga van desencadenar la mort de la cèl·lula. Aquests estudis han demostrat que poden ser molt útils per frenar l'avanç de cèl·lules tumorals i podrien ser crucials per buscar nous tractaments i teràpies de curació d'aquesta malaltia.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!