URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

El potent analgèsic que més addiccions causa i es pot comprar a Espanya

El medicament alleuja el dolor actuant sobre cèl·lules nervioses específiques de la medul·la espinal i del cervell
El Tramadol pot ser addictiu. | Cedida
 

Els opioides estan sent tema de debat en molts països desenvolupats. Es van posar en el punt de mira després de la mort de Prince amb l'abús de medicaments calmants com el Fentanyl, que actua ràpidament contra el dolor però que té grans riscos associats que poden arribar a causar la mort per depressió respiratòria.

A més, hi ha un altre medicament que està causant problemes als països en vies de desenvolupament, el Tramadol. A Espanya fa falta recepta mèdica però és de fàcil accés en altres països africans, asiàtics o de l'Est d'Europa. Entre les seves característiques té potents i ràpids efectes, segons el Confidencial.

 

The Wall Street Journal ha publicat un reportatge sobre els perills d'aquest medicament i també de les primeres visions globals. En aquesta línia, diverses recerques científiques mostren els estralls causats pel Tramadol, un analgèsic que alleuja el dolor actuant sobre cèl·lules nervioses específiques de la medul·la espinal i del cervell. BioMed Research International' mostrava l'augment de casos d'abús a Cantó, i concloïa que «el Tramadol en algú sense cap historial d'abús de substàncies té un clar risc de produir-ho».
 

Una altra recerca ha mostrat la seva taxa de perillositat i segons Journal of Forensics and Legal Medicine assegura que entre 1996 i 2012 havien augmentat del 9 al 41% les morts per sobredosis de Tramadol a Irlanda.

 

Pel que fa a Espanya, el medicament se subministra sota recepta, controlada per les autoritats. El producte té diverses variants: Tramadol Diasa 50 mg en càpsules, el Tramadol STADA de 100 mil·ligrams injectable, el Tramadol Kern Pharma de 50 mil·ligrams en càpsules o el Tramadol NORMON, entre molts altres. Per això, la seva prescripció ha disminuït durant els últims anys pels seus potents efectes, i ara sol receptar-se en casos de dolor molt agut o accident.

 

«Prendre més tramadol del que indica la recepta del seu metge o d'una forma no recomanada pot causar efectes secundaris greus o la mort», assegura Medline Plus. Adverteixen que pot ser addictiu i recomanen no prendre-ho (ni deixar de consumir-lo) sense consultar amb el metge de capçalera, ni en una única dosi ni més dosi per dia que les que indiquen per la recepta.