El Tribunal Constitucional tomba la prohibició dels toros a Catalunya

Fa més de sis anys que el Parlament va prohibir els espectacles taurins

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat aquest dimecres la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. Els magistrats han aprovat per unanimitat la ponència de la magistrada catalana Encarnació Roca, que considera que el Parlament té competències per regular els espectacles taurins a Catalunya, però no per prohibir-los. Els magistrats anul·len l'article 1 de la llei adduint que a prohibició vulnera l'article 149 de la Constitució que estableix que l'Estat té competència «exclusiva» per regular «les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets».

 

Contràriament a la tònica de les últimes sentències sobre temes relacionats amb Catalunya, els magistrats no han aconseguit una resolució per unanimitat. S'ha aprovat per vuit vots contra tres. Hi haurà vots particulars. El TC assenyala que Catalunya té competència per regular els espectacles públics i també per protegir els animals, i admet que la competència sobre espectacles públics podria incloure la prohibició de les corrides amb la finalitat, com és el cas, de protegir els animals. Però sostené que en aquest cas cal tenir en compte que el Congrés va declarar la tauromàquia com a patrimoni cultural, i per aquest motiu la prohibició "envaeix" competències estatals en matèria de cultura regulades als articles 149.1.28 i 149.2 de la Constitució. 
 

La mesura pretén deixar sense efectes l'aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei 28/2010 que recull la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la plataforma Prou! per a l'abolició de les corrides. La Llei es va aprovar a la cambra catalana per 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions el 2010. Els magistrats han utilitzat com a argumentació l'aprovació al Congrés al 2013 del «blindatge» de les corrides de toros mitjançant la seva declaració com a Patrimoni Cultural. Van votar a favor d'aquesta Llei –també sorgida d'una ILP- PP, PSOE, UPN i UPyD.

 

D'aquesta manera, el TC dóna la raó el grup parlamentari del PP del Senat –encapçalat aleshores pel que avui és president del Senat, Pío García Escudero- que el mateix 2010 va registrar un recurs d'inconstitucionalitat adduint que la Llei del Parlament envaeix competències estatals. Segons el PP, la Llei vulnera cinc articles de la Constitució: Són el 20, el 27, el 44, el 46 i el 149.1. Aquest últim és el que ha utilitzat el TC per abolir la prohibició, perquè és el que estableix que l'Estat té competència «exclusiva» per regular «les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels seus drets».
 

Malgrat que estava previst que el TC abordés i dictés sentència sobre la qüestió fa dues setmanes, una filtració a diversos mitjans de comunicació sobre el sentit de la sentència va provocar que el cas no s'abordés en aquell ple i quedés posposada pel que va començar aquest dimarts. El Govern ja va assegurar que deixarà «sense efectes pràctics» una possible sentència del TC contra la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. «No volem un país on es mati i es faci patir els animals», va assenyalar la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.