Els barons guanyen el pols i el PSOE s'abstindrà per facilitar la investidura de Rajoy

L'abstenció s'ha imposat per 139 vots a 96 al carrer Ferraz
Una imatge de la reunió del Comitè Federal del PSOE que ha tingut lloc aquest diumenge. | Europa Press.

 

 

El comitè federal del PSOE no ha donat cap sorpresa d'última hora. El màxim òrgan de la direcció del partit ha optat pel «mal menor» segons paraules del cap de la gestora Javier Fernández. Després de quatre hores de debat i més de cinquanta intervencions, els socialistes han decidit votar «no» en la primera votació i abstenir-se en la segona, d'acord amb la proposta presentada per l'eurodiputada Elena Valenciano. Així doncs, no hi haurà terceres eleccions i Mariano Rajoy serà reelegit president. L'abstenció s'ha imposat per 139 vots als 96 partidaris del «no».

 

El que encara és una incògnita és com es materialitzarà aquesta abstenció. Durant la setmana vinent la gestora del PSOE decidirà si els socialistes s'abstenen en bloc, la fórmula preferida per la mateixa gestora i per Susana Díaz, o si es produeix una abstenció tècnica per part dels onze diputats necessaris per investir Rajoy president.


Com era d'esperar, l'abstenció ha estat abraçada amb ganes pels delegats de les federacions més grans i amb més representació en el comitè: Andalusia, Castella-la Manxa, Astúries, Extremadura i Aragó. El sector més crític, el des socialistes catalans, ha votat «no», però la seva dissidència no ha estat suficient per fer contrapès al nucli dur del partit. També han fet front als barons les federacions del País Basc i les Balears.

 

Al Comitè Federal d'aquest diumenge han assistit 219 acreditats, que suposen un 82 per cent del total d'integrants del màxim òrgan de govern entre congressos, però 34 persones menys que en la reunió del passat 1 d'octubre. Aquesta va tenir com resultat la dimissió del secretari general del partit Pedro Sánchez i la sortida del que quedava de la Comissió Executiva Federal després de la dimissió, uns dies abans, de 17 membres de la direcció socialista.