Els somnis que tenen les persones que estan a punt de morir amaguen un missatge

Es coneix com a «fenomen del llit de mort»
Els somnis amaguen un missatge. | Cedida.

 

Segons explica El Confidencial, Jeanne Faber, de 75 anys, va compartir un somni amb els investigadors del Palliative Care Institute mesos abans de la seva mort a causa d’un càncer als ovaris. El somni tractava de què ella estava tombada a la cama i la gent caminava lentament al meu voltant. No coneixia a les persones que estaven a la seva dreta, però tots van ser molt amables i li tocaven el braç i la seva mà quan passaven a prop seu. Tot el món que ella coneixia que s’havia mort estava allà morta. Els únics que faltaven era el seu marit i el seu gos, però ella sabia que els anava a veure. Aquest relat que encaixa amb moltes de les «visions» que els moribunds tenen abans de deixar aquesta vida i que s’agrupen sota el que es coneix com a «fenòmens del llit de mort».

 

Aquests somnis, visions o al·lucinacions apareixen els mesos, setmanes i dies previs a la mort d’una persona i s’intensifiquen quan s’apropa aquesta. No s’han de confondre amb les conegudes «Experiències properes a la mort» (ECM) que ocorren, suposadament, quan una persona es declara clínicament morta, tot i que comparteixen amb aquesta certes temàtiques comunes. Tal com explica Jan Hoffman en un article del «New York Times», no hi ha res de nou en els «fenòmens del llit de mort», que apareixen en textos medievals, pintures renaixentistes, en les obres de teatre de Shakespeare o en les novel·les de Dickens, que estava bastant interessat en l’assumpte. En els anys 60 i 70 van ser un tema recurrent de les investigacions parapsicològiques, que vinculaven l’experiència amb la demostració de l’existència d’una realitat paral·lela, però la literatura mèdica mai li ha prestat massa atenció. Fet que, a l’igual que en els fets relatius a les ECM, sembla estar canviant.

 

Un grup d’investigadors encapçalats pel doctor Christopher W. Kerr va entrevistar a 59 pacients moribunds per conèixer a fons el tipus de somnis i visions que van tenir abans de morir. Tots ells van informar d’algun tipus d’ensomni especial, especialment viscuda, inclús aquelles persones que generalment no solien recordar els somnis. L’estudi constata que el «fenomen del llit de mort» compleixen una sèrie de característiques comuns. En la seva majoria es tracta de somnis reconfortants, que encaixen en un punyat de categories concretes: trobades amb persones ja mortes, éssers estimats que ens estan esperant, resolució d’assumptes pendents i preparatius per un viatge. L’amor i el perdó són temàtiques recurrents, i molts dels moribunds són tranquil·litzats per haver estat bons pares, fills o treballadors. Per desgràcia, no totes les experiències són reconfortants. A prop del 20% dels participants en l’estudi van patir ensomnis desagradables, en general vells traumes que ressorgien amb intensitat al final de les seves vides. Fins i tot, un dels malalts que va compartir la seva història va explicar que havia somiat diverses vegades amb el desembarcament de Normandia al que va sobreviure a la II Guerra Mundial.

 

Més estrany són els casos en què els pacients asseguren «somiar desperts», tenir «visions» o pitjor encara, veure els seus familiars o amics morts penjar del sostre o les cantonades, una experiència que es repeteix amb molts pacients terminals. Donna Brennan, una infermera del centre de cures pal·liatives de Búfal on es va realitzar la investigació, va explicar als investigadors que un dia estava parlant amb una pacient de 92 anys amb insuficiència cardíaca congestiva que, de sobte, va mirar cap a la porta i va dir: «Solament un minut, que està parlant amb la pacient». Quan Brennan li va dir que no hi havia ningú, la senyora va somriure i li va dir que era la tieta Janiece, la seva germana morta, i va senyalar un coixí del sofà, mostrant la vista on podia asseure’s. La infermera va descriure l’episodi com una «al·lucinació» però el doctor Kerr i els seus col·legues van preferir el terme «visió». En la seva opinió, si que qualifiquem aquests fenòmens com fantasies pròpies del deliri, veient-los com una cosa perillosa i perdent l’oportunitat d’ajudar als pacients en el seu tràmit.

Comentaris