URGENT

Desallotgen de matinada l'acampada de plaça Universitat

Un error informàtic provoca que Loterias no sàpiga quan podrà pagar els premis del Sorteig de Nadal

Aquest 2017 no fixarà l'hora per recollir-ho per evitar protestes
Un error informàtic provoca que Loterias no sàpiga quan podrà pagar els premis del Sorteig de Nadal| Cedida

 

Des del compromís que va adquirir la Sociedad Estatal de Loterias y Apuestas del Estado amb els agraciats el 2014, els premis inferiors a 2.500 euros han de poder cobrar-se en un dels 11.000 punts de venda de la xarxa comercial des del mateix dia del sorteig de Nadal.

  

  

Segons relata 'El Confidencial Digital', la seva intenció és complir els terminis i que es puguin cobrar els dècims des de la mateixa tarda del 22 de desembre. Però ara com ara, caldrà esperar al fet que finalitzin tant les verificacions dels nombres extrets com els processos informàtics. Des de l'organisme adverteixen que «no poden indicar una hora concreta de començament de pagament, ja que dependrà d'aquests processos».

  

  

Tal com expliquen les administracions a aquesta mateixa font, atribueixen aquesta decisió de Loterias als errors informàtics que s'han produït en els últims anys. Consideren que «Loterias prefereix ser prudent aquesta vegada i guardar silenci, tot menys que es repeteixin les escenes d'altres 22 de desembre. Els loters no han pogut atendre als afortunats que s'amuntegaven en les administracions creient que podrien cobrar els seus diners».

 

Imatge d'una dona venent Loteria. | Laia Solanellas

 

Cal assenyalar que la possibilitat de cobrar els diners guanyats el mateix dia del sorteig va ser anunciada pel sorteig de Nadal de l'any 2014. Fins llavors, no començaven a pagar fins a l'endemà. Durant aquell any, es va presentar com a novetat l'avançament de la possibilitat de cobrar els premis a partir de les sis de la tarda d'aquell mateix dia.

No obstant això, no va ser possible: «Per motius tècnics es retarden els pagaments del Sorteig de Nadal. Els avisarem quan estiguin disponibles. Disculpin les molèsties». Aquest dia, diversos problemes tècnics van col·lapsar el sistema i van impedir realitzar els pagaments. Els loters van fer esperar als seus clients en les administracions per un retard en la càrrega de dades. Al final, no es va poder pagar fins a l'endemà.

Durant l'any 2015, Loterias va assegurar que podrien fer front al pagament de totes les persones, però en realitat també van sofrir retards. Fins a les nou de la nit del dia 22, les màquines no van permetre començar a realitzar els pagaments.

La previsió: Un any amb rècord de vendes

Durant aquests últims tres anys, les vendes de loteria han augmentat un 13%. En 2016, es va aconseguir una facturació de 2.672 milions d'euros, un 3,59% més que l'any anterior, 2015.

Aquest 2017, es preveu un nou creixement de vendes, ja que els dècims que porten a la venda des del mes de juny. Cal destacar que aquest any també s'han posat en circulació un total de 170 milions de dècims, cinc milions més que l'any passat.