rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Mor un home atropellat pel seu propi tractor a la Segarra

Si et toca una cistella de Nadal, has de declarar-la a l'IRPF

És important indicar que no és el mateix que et toqui una cistella en un sorteig que la que lliura l'empresa com a regal nadalenc

Imatge d'una macrocistella nadalenca. | Cedida

 

Tothom, qui més o qui menys, ha participat en una rifa o compra paperetes en nombrosos locals de la localitat com a bars, supermercats o perruqueries, entre molts altres llocs.

 

És un costum que tenim per a aquestes festes, els premis de les quals s'adjudiquen mitjançant el nombre que resulti premiat en el tradicional sorteig de Nadal, tal com relata 'La Información'. Però encara que gairebé mai el guanyador ho declara, ni Hisenda ho reclama, cal recordar que la llei especifica que qualsevol guany patrimonial s'ha de declarar a l'IRPF, inclòs en aquest àmbit, les cistelles i macrocistelles nadalenques que se sortegen segons el nombre guanyador del sorteig de Nadal.

No és el mateix guanyar una cistella en un sorteig que la que regala l'empresa

Per això mateix, existeixen diferències entre les cistelles que regalen les empreses als seus treballadors i les que qualsevol persona pot guanyar en un sorteig. En el primer cas, es considera com una retribució en espècie, per tant, caldria valorar a preu de mercat aquests articles i se sumaria al salari del mateix treballador, a l'apartat de les retribucions en espècie.

 

En el segon cas, les cistelles que estan associades per exemple al Sorteig de Nadal de l'hipermercat, bar o perruqueria de la zona, es consideren guanys patrimonials que van a la base general i el valor serà el del mercat.


Per això mateix, si participes en algun sorteig i resultes guanyador d'una gran cistella, hauràs de tributar per això a la base general de la Declaració de l'IRPF corresponent a aquest exercici.

 

Si és el cas que aconsegueixes guanyar un viatge, cotxes, motos, entre altres, els premiats necessitessin disposar de liquiditat, ja que hauran de fer front al pagament corresponent a Hisenda per aquest guany patrimonial. Una alegria que pot acabar en un càstig, ja que l'Agència Tributària obligarà al seu beneficiari a tributar pel premi obtingut.

 

Cal destacar que si aquestes grans cistelles, es componen de motos i cotxes, el guanyador haurà de pagar també el corresponent impost de matriculació, circulació i els canvis de titularitat en la Direcció general de trànsit. En el cas de guanyar un habitatge, s'haurà de pagar els corresponents tributs que porta amb si una transmissió d'una casa.

 

Per això mateix, encara que habitualment aquest tipus de premis no es declaren, hem de tenir en compte que la legislació espanyola obliga a tributar aquest tipus de guanys i serà el ciutadà el responsable de declarar o no aquests premis a l'IRPF.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris