Els experts desmenteixen per complet que l'alcohol mati neurones

Aquest mite porta molts anys corrent pels bars de mig món
Beure alcohol, no mata neurones | CatalunyaDiari.cat

 

Malgrat haver-ho sentit moltes vegades, el mite que diu que l'alcohol mata neurones és totalment fals, tal com explica ‘El Español’. Segurament, la creació d'aquest mite es deu a un estudi realitzat l'any 1990 pels investigadors Harper i Krill, els quals van trobar que els alcohòlics tenien menys neurones que la resta de persones.

 

No obstant això, és important matisar aquesta afirmació, ja que innegablement beure en excés és perjudicial per a la salut. Beure implica a llarg termini problemes al fetge, al pàncrees i al sistema circulatori.

 

En aquest sentit, el cervell és el que queda més protegit de possibles lesions. Cal assenyalar que si bé és cert que les persones que beuen presenten taxes significativament altes de fallades de memòria, trastorns de conducta, trastorn de dèficit d'atenció i demència, i que el cervell s'encongeix, l'alcohol en si mateix no mata, de forma literal, a cap neurona, ja que el nombre de neurones no descendeix per beure.

Tanmateix, l'alcohol sí que danya les dendrites, les prolongacions de les neurones, la qual cosa dificulta que les neurones es comuniquin entre si: «El consum excessiu durant períodes perllongats pot danyar les connexions entre neurones, fins i tot si les neurones no es maten directament», segons relatava fa uns anys Nick Dorsch, professor de la Universitat de Sídney.

 

Imatge d'arxiu d'un got amb whisky. | CatalunyaDiari.cat

 

El nombre de neurones entre una persona que beu i una altra que no és totalment idèntic

Segons revela un estudi de l'any 1994 publicat per ‘The Lancet’, dos neuròlegs danesos van comprovar que el nombre de neurones de l'escorça cerebral, on té lloc el raonament, entre bevedors i abstemis era idèntic. El que sí van advertir és que les cèl·lules nervioses quedaven totalment atrofiades, però no mortes.

Cal destacar que no cal abusar de l'alcohol, però tampoc cal pensar que per cada cervesa que ens prenguem haurem matat un grapat de neurones, ja que no és cert. Gairebé tots els efectes de l'alcoholisme al cervell poden guarir-se amb un període llarg d'abstinència o consum moderat.