La campanya de la Renda ha començat i milions de mutualistes han sol·licitat la devolució de l'IRPF corresponent a l'any 2019. No obstant això, moltes d'aquestes peticions estan a l'espera de ser ateses i encara no s'han començat a processar les devolucions. La situació ha generat incertesa i preocupació entre els afectats que esperaven recuperar els diners tributats de més.
L'Agència Tributària manté paralitzades les devolucions als mutualistes fins que s'aprovi una nova llei que permeti pagar els exercicis 2019, 2020, 2021 i 2022. Aquesta mesura segueix la sentència del Tribunal Suprem de 2023 que reconeix tornar l'IRPF pagat de més per aportacions a mutualitats laborals. Per ara, Hisenda només pot tornar l'import de 2019, però espera que la nova norma permeti pagar els quatre en una sola declaració.

La demora en les devolucions i la falta d'informació
El retard en el pagament ha provocat crítiques d'experts fiscals, que també denuncien l'escassa comunicació de l'Agència Tributària amb els mutualistes. Rubén Gimeno, secretari tècnic del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), assenyala que “la falta d'informació està generant confusió, ja que moltes persones sol·liciten la devolució, però no reben res”. A més, Gimeno apunta que Hisenda hauria d'informar clarament que si paga ara només tornarà l'any 2019, però si espera a la nova llei podrà abonar tot junt.
Aquesta situació deriva de la decisió inicial del Govern a finals de 2024 de repartir les devolucions per anys, informa El Economista. Segons aquella proposta, Hisenda tornaria només un exercici per any: primer 2019, després 2020 en 2026, i així successivament fins a 2028.
Aquest sistema va ser criticat perquè, atès que molts mutualistes són persones grans, podrien no arribar a rebre totes les devolucions. Davant la pressió, el Ministeri d'Hisenda va fer marxa enrere i va acordar tornar els quatre anys alhora, encara que per a això és imprescindible que la llei corresponent s'aprovi aviat.

Un sistema polèmic i percebut com a injust
Mentrestant, l'Agència Tributària ha posat a disposició un formulari al seu web perquè els mutualistes demanin la devolució de l'any 2019. Quan la llei entri en vigor, es considerarà que els qui van presentar la sol·licitud han reclamat les quantitats corresponents a 2020, 2021 i 2022. Així no hauran de fer més tràmits.
No obstant això, la polèmica continua. Segons una enquesta del Consell General d'Economistes-REAF, el 79,5% dels assessors fiscals considera que els mutualistes no han estat adequadament informats sobre el procés de devolució. A més, el 80% d'aquests professionals opina que el model inicial de tornar un any per exercici, encara vigent en espera del canvi legal, és “injust” per als més afectats.
Els mutualistes viuen una situació complicada, amb una devolució ajornada i poca claredat per part d'Hisenda. L'aprovació definitiva de la nova llei serà clau perquè aquests puguin recuperar tots els diners tributats en excés durant els últims quatre anys de Renda.