rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Girona aprova rebatejar la plaça de la Constitució per la plaça de l'1 d'octubre del 2017

El ple municipal ha aprovat fer efectiu el canvi de nom de l'espai del Mercadal
Imatge d'arxiu de la plaça Constitució de Girona | Cedida

 

L'Ajuntament de Girona ha aprovat fer efectiu el canvi de nom de l'espai Mercadal i la plaça Constitució ha passat a convertir-se en la plaça de l'1 d'octubre del 2017. El ple municipal ha aprovat la proposta per majoria absoluta, amb vots a favor de l'equip de govern, ERC i la CUP. No obstant això, i poc abans del ple, Ciutadans ha intentat fer caure la proposta de l'ordre del dia, adduint que no havia passat per Junta de Govern Local. 

 

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha convocat la reunió d'urgència i ha portat la proposta al ple. El debat, però, no ha estat exempt de polèmica i s'han tornat a evidenciar, com ja ha passat aquestes darreres setmanes, les divergències entre uns i altres. A una banda, CiU, ERC i la CUP; a l'altra, el PPC, Cs i el PSC.

 

Abans de la votació, Madrenas ha pres la paraula per subratllar que «la Constitució no és democràcia i ha perdut tota legitimitat», perquè en el seu nom hi ha «exiliats, represaliats i s'ha aplicat el 155». Unes 600 persones han seguit el ple des de la plaça del Vi. Sobretot partidaris, però també opositors a la mesura.

 

Part del públic s'ha aixecat i ha aplaudit quan el ple ha aprovat canviar el nom | Cedida

 

Pantalles per seguir el ple

Així doncs, el ple d'aquest dilluns 12 de febrer s'ha pogut seguir des de dues pantalles que la plataforma 'Girona Vota' ha instal·lat a la plaça del Vi, a les portes de l'Ajuntament.

 

Fins a 600 persones s'han aplegat per seguir la votació. Pràcticament totes estaven a favor del canvi de nom de la plaça, i només una dotzena en contra. Aquestes, durant el ple, han cridat consignes com 'La Constitució és llibertat'. Una d'elles, a més, també s'ha discutit amb un dels qui portava la pancarta amb el lema 'Democràcia'.
 

Alguns dels veïns de Girona que s'han apropat a la plaça, com la Carme Sellas creu que: «El canvi de nom em sembla perfecte, per demostrar que, tot i aquesta espasa de Damocles que tenim a sobre, no tenim por», assegurava. «És un homenatge a tota la gent que l'1 d'octubre va intentar votar i no va poder, i a tots aquells qui van rebre patacades que no calien», hi afegia en Francesc Mayo, un altre dels gironins que seguien el ple.

 

Alguns dels veïns de Girona que han seguit el ple de l'Ajuntament des de l'exterior | Cedida