Muntatge d´una dona estressada sense poder dormir i una imatge de diners

Avís urgent d'Hisenda a autònoms i empreses: et vigilarà molt de prop el 2025

Hisenda està informant sobre un canvi normatiu clau per combatre el frau fiscal i l'economia submergida

Hisenda ha implementat noves mesures per intensificar el control sobre els cobraments realitzats per autònoms i empreses, i aquestes afectaran durant 2025. El principal canvi rau en la periodicitat amb què els bancs i altres entitats financeres hauran de reportar informació a l'Agència Tributària, passant d'un informe anual a un de mensual.

Control detallat de les transaccions financeres

La nova normativa, que s'aplica aquest any i seguirà en 2025, estableix que les entitats bancàries hauran d'informar mensualment sobre els cobraments realitzats a través de diversos mitjans de pagament. Com targetes de crèdit, TPV, datàfons o aplicacions com Bizum.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant
Control detallat de les transaccions financeres | Europa Press, Getty Images

Aquesta actualització busca detectar irregularitats de manera més àgil i eficient, cosa que permet a Hisenda reaccionar ràpidament en cas de fraus o deutes tributaris pendents.

Entre els objectius principals d'aquest sistema mensualitzat es troba l'avaluació més precisa del risc recaptatori. Facilitant l'adopció de mesures com embargaments en cas de ser necessaris. Segons fonts d'Hisenda, la detecció primerenca d'anomalies serà clau per garantir l'equitat en el sistema tributari i prevenir l'evasió fiscal.

L'ampliació de l'abast a entitats estrangeres

Una altra novetat rellevant d'aquesta proposta és l'extensió de les obligacions d'informació a entitats financeres internacionals que operen a Espanya. Com les de diners electrònics o les plataformes de pagament en línia. Aquestes institucions hauran de remetre detalls sobre els moviments dels comptes dels seus clients espanyols, els cobraments realitzats i les transaccions d'alt import.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària i cercle vermell amb persona subjectant bitllets d'euro
L'ampliació de l'abast a entitats estrangeres | Europa Press, Getty Images

L'objectiu d'aquesta ampliació és evitar que els contribuents puguin utilitzar llacunes legals en el sistema financer per ocultar béns o rendes fora de l'abast de l'Agència Tributària. També s'inclouen controls específics sobre targetes prepagament i virtuals. Aquestes, cada cop més usades en transaccions digitals, exigint informació addicional quan superin certs límits de despesa.

Transparència en l'economia digital

L'auge de les tecnologies digitals ha introduït noves formes de fer pagaments i cobraments, la qual cosa representa un desafiament per a la recaptació fiscal. Per això, Hisenda pretén establir un marc normatiu clar que abasti des de les operacions més tradicionals fins a les realitzades en l'entorn digital, sense excepcions.

El Ministeri d'Hisenda defensa aquestes modificacions com una forma de reduir l'economia submergida i fomentar un sistema fiscal més just. La recopilació de dades més freqüent i detallada es perfila com una eina essencial per combatre el frau i millorar l'eficiència en la recaptació.

Home amb ulleres treballant en un ordinador portàtil amb un cercle que mostra bitllets i monedes dʻeuro.
Transparència en l'economia digital | stagestock, Claudiodivizia

Amb aquestes mesures, Hisenda busca un equilibri entre un control més exhaustiu i la necessitat de mantenir un entorn econòmic transparent i equitatiu per a tots els contribuents.