Muntatge amb una imatge de fons de l'Agència Tributària i una altra d'una noia que celebra amb un ordinador i una altra imatge de diversos bitllets d'euro

Bona notícia d'Hisenda a milers d'empreses a Espanya: t'ho pots deduir

La Direcció General de Tributs redefineix el tractament de les pensions dels administradors d'empreses

La Direcció General de Tributs (DGT), òrgan depenent d'Hisenda, ha modificat un dels seus criteris fiscals més controvertits. Obre així una nova possibilitat per a les empreses en l'àmbit de l'Impost de Societats.

Segons un pronunciament recent, les companyies podran deduir les pensions que paguen als seus administradors en els exercicis en què efectuïn els pagaments. Això marca un abans i un després en el tractament d'aquestes retribucions complementàries.

Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros
Modificació de criteri fiscal | Europa Press, Getty Images

Les pensions dels administradors com a despesa deduïble a Hisenda

El pronunciament de la DGT, emès el 22 d'octubre, aclareix que les pensions constitueixen una forma de retribució addicional per als administradors. Reconeguda en cessar en les seves funcions i en assolir la jubilació.

En aquest context, Hisenda considera que aquestes pensions cobreixen contingències similars a les dels plans de pensions tradicionals. Per la qual cosa han de beneficiar-se d'un tractament fiscal similar.

Això significa que els pagaments fets per l'empresa per cobrir aquestes pensions podran deduir-se en l'Impost de Societats. Sempre que es facin durant el període impositiu corresponent. Així ho recull la Llei de l'Impost sobre Societats.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
Una despesa deduïble a la Renda | Vladeep, Europa Press

L'article 14.1 estableix que les despeses vinculades a contingències anàlogues a les dels plans i fons de pensions seran fiscalment deduïbles davant Hisenda.

El cas pràctic darrere de la consulta

Aquest canvi en el criteri respon a la consulta d'una societat limitada que va decidir establir una pensió vitalícia per al seu administrador després de la seva jubilació. Per a això, l'empresa va modificar els seus estatuts, establint que el càrrec d'administrador seria retribuït.

Cal incloure aquesta paga com un reconeixement addicional, sempre que l'administrador hagi ocupat el lloc almenys cinc anys abans d'assolir la jubilació.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda amb una altra imatge d'un bitllet de 200 euros i dues emoticones, una interrogant i una cartera amb bitllets
El cas pràctic darrere de la consulta | Europa Press, Getty Images

El dubte plantejat era si aquesta pensió podia ser considerada una despesa deduïble en l'Impost de Societats a Hisenda. A la qual cosa la DGT va respondre afirmativament.

Una alineació d'Hisenda amb el Suprem

La nova postura de Tributs s'alinea amb la jurisprudència del Tribunal Suprem. Al març d'aquest any va resoldre una qüestió similar relacionada amb la deduïbilitat de les retribucions a administradors. En la seva sentència, el Suprem va permetre a les empreses deduir aquestes remuneracions fins i tot si els seus estatuts no especificaven el caràcter retribuït del càrrec.

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
Una alineació d'Hisenda amb el Suprem | Europa Press

Justificació i cauteles en les deduccions amb Hisenda

No obstant això, tant el Suprem com la DGT coincideixen en un punt clau. Perquè la deducció sigui vàlida, l'empresa ha de demostrar que la pensió està directament relacionada amb la pensió efectiva de serveis per part de l'administrador. I que aquesta contribueix a la generació d'ingressos o beneficis per a la companyia.

Aquest canvi en el criteri d'Hisenda promet ser un respir per a moltes empreses. Les quals ara compten amb un marc més clar per incloure aquestes retribucions com a despeses deduïbles en la seva comptabilitat fiscal.