Un error comès fa més de mig segle ha posat Hisenda al punt de mira. Encara que aquesta vegada no per recaptar, sinó per tornar.
L'origen d'aquest problema es remunta a l'època de la dictadura, entre el 1967 i el 1978. Quan milers de treballadors de banca van cotitzar més del que es devia per a les seves futures pensions.
En lloc d'aportar el 75% requerit, molts ho van fer al 100%, fet que suposa un excés del 25% que ara ha de ser tornat, després de la sentència del Tribunal Suprem.
Qui pot reclamar la devolució
La decisió afecta principalment els treballadors del sector bancari, del comerç, metal·lúrgia o construcció que van exercir les seves tasques entre l'1 de gener de 1967 i el 31 de desembre de 1978. Si tens algun familiar que va treballar en aquests sectors durant aquests anys o tu mateix ho vas fer, és possible que puguis reclamar la devolució corresponent.
Aquesta compensació, ajustada als canvis econòmics i al cost de la vida actual, pot rondar entre els 3.000 i els 4.000 euros per persona. Tanmateix, per accedir a aquesta devolució cal fer una sèrie de tràmits específics. D'aquesta manera, heu de presentar una sol·licitud manual per assegurar el vostre dret a rebre aquests diners abans que venci el termini establert.
El procediment s'ha de dur a terme de manera en línia, a través de la seu electrònica del Ministeri d'Hisenda. Tot i que sempre et pots assessorar trucant a l'Administració per preguntar o amb algun gestor.
Quan es cobrarà?
L'Agència Tributària ha anunciat que, de moment, no es pot determinar quan es reprendran les devolucions corresponents a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per als afectats. Segons fonts oficials, els tràmits han estat suspesos temporalment fins al gener per tal de fer una revisió exhaustiva de les sol·licituds.
Aquesta mesura es deu a la detecció de nombrosos errors als formularis presentats. Això ha dificultat el processament de les devolucions en temps i forma. Durant aquest període, Hisenda es dedicarà a ordenar i verificar les dades per garantir la gestió correcta dels reemborsaments.
Els afectats han manifestat inquietud davant de la falta d'un calendari definit per rebre les seves devolucions. Per la seva banda, Hisenda assegura que aquesta pausa és necessària per evitar més inconvenients a llarg termini i poder agilitzar els pagaments una vegada es reprenguin els procediments.
Un procés accessible però exigent
Tot i que el tràmit es pot fer de forma remota, recuperar la documentació necessària pot ser la part més laboriosa. És fonamental tenir constància de les cotitzacions realitzades durant els anys esmentats i justificar qualsevol excés a les aportacions realitzades.
Aquest procediment també inclou ajustaments a les declaracions futures. Des d'ara, les persones afectades hauran de tributar d'acord amb la sentència, evitant així que Hisenda apliqui els mateixos errors en els propers exercicis fiscals.