Un primer pla d?un home trist, amb una oficina d?Hisenda al fons

És oficial: Hisenda revela el que passarà el 2025 i els clients no donen crèdit

Acabem de rebre un altre «palo» per part d'Hisenda: això és el que ens espera el 2025 amb els impostos

L'inici de 2025 porta amb si una sèrie de canvis fiscals per part d'Hisenda. Els quals afectaran directament les butxaques dels ciutadans i les arques de l'Estat. La revalorització de les pensions, anunciada recentment, és una mesura que beneficia a molts espanyols.

Pujada d'impostos el 2025

El Govern ha implementat una sèrie de pujades impositives que entraran en vigor aquest any. Entre elles, destaca l'augment de l'IVA en productes bàsics:

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
Augment d'impostos el 2025 | Europa Press

El pa, la llet, l'oli d'oliva, les verdures, les fruites i les llegums passaran d'un tipus reduït del 2% al 4%. La pasta i els olis de gira-sol i soja incrementaran del 7,5% al 10%. L'IVA de l'electricitat s'elevarà del 5% al 21%, la qual cosa impactarà en les factures de les llars.

A més, s'introduirà una nova taxa per part d'Hisenda d'escombraries que els governs municipals hauran d'aplicar obligatòriament. Amb un cost que podria assolir els 200 euros per llar.

Augment de l'IRPF d'Hisenda per a rendes altes

Les rendes superiors a 300.000 euros anuals veuran un increment en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). El qual passarà del 28% al 30%. Aquesta mesura afectarà ingressos generats per dipòsits, dividends, assegurances i vendes d'immobles.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
Augment de l'IRPF d'Hisenda | Vladeep, Europa Press

Dèficit públic i deute en augment

Malgrat aquestes mesures recaptatòries, el dèficit públic i el deute segueixen en ascens. El Govern s'ha compromès a reduir el dèficit al 3% del PIB el 2024 i al 2,7% el 2025.

Tanmateix, organismes com Funcas adverteixen que seran necessaris ajustos addicionals d'aproximadament 7.500 milions d'euros per assolir aquests objectius.

Sostenibilitat del sistema de pensions

La revalorització de les pensions planteja interrogants sobre la sostenibilitat del sistema a llarg termini. Amb una població cada vegada més envellida i un mercat laboral que no sempre pot absorbir les creixents cotitzacions, sorgeix el dubte. El dubte de quant temps es podrà mantenir aquest model sense reformes estructurals profundes.

La façana de l'Agència Tributària i el cercle, diversos bitllets
Sostenibilitat del sistema de pensions | Roman R., Europa Press

Impacte en ciutadans i empreses

L'increment de la pressió fiscal d'Hisenda no només afecta les famílies, sinó també les empreses. Les quals hauran d'afrontar majors càrregues impositives i cotitzacions socials. Això podria repercutir en la inversió, l'ocupació i, en última instància, en el creixement econòmic del país.

Perspectives futures

La situació econòmica actual suggereix que, tard o d'hora, serà necessari abordar reformes que equilibrin els comptes públics sense asfixiar els contribuents. La combinació d'augments impositius, dèficit persistent i deute en creixement no és sostenible indefinidament. És fonamental que s'adoptin mesures que fomentin l'eficiència de la despesa pública i promoguin un entorn econòmic favorable per a tothom.