Muntatge amb el bombo del Sorteig de la Loteria de Nadal de fons, un dècim i un cercle amb el logotip en una oficina de l'Agència Tributària

Queda confirmat: allò que Hisenda es quedarà del teu premi de la Loteria de Nadal

Conèixer les claus fiscals del sorteig és tan important com somiar amb la Grossa, la part que s'emporta Hisenda

L'arribada del Nadal comporta no només les celebracions típiques d'aquestes dates, sinó també un dels moments més esperats de l'any: el sorteig de la Loteria. Guanyar la Grossa és el somni de milions d'espanyols, però pocs reflexionen sobre el que passa després de celebrar i destapar el xampany.

Hisenda, sempre atenta, té un paper protagonista a cada premi gran, ja que una part d'aquesta fortuna es destina directament a les arques.

Muntatge amb aparador d'un punt de venda de Loteries i Apostes de l'Estat i un cercle amb el logo de l'Agència Tributària
Quant et quedes tu i quant et treuen | Europa Press

Com funciona el gravamen especial dels premis de Loteria

Els premis de la loteria no estan exempts d'impostos. Des de fa anys, estan subjectes a un gravamen especial del 20% que s'aplica sobre la quantitat que superi els 40.000 euros. Aquesta exempció parcial permet que els premis més petits no tributin, mentre que els de més quantia aporten una suma significativa a l'Estat.

Per exemple, si el premi és de 60.000 euros, els 40.000 primers queden lliures d'impostos. I el gravamen del 20% només s'aplica sobre els 20.000 euros restants. En aquest cas, Hisenda s'emporta 4.000 euros, deixant el guanyador amb 56.000 euros a la butxaca.

Hisenda no perdona ni la Grossa

Amb els premis majors, com la Grossa de Nadal, en lliurar més diners cal pagar més a Hisenda. Dels 400.000 euros que corresponen al primer premi per desè, 72.000 euros van directament a Hisenda. Això vol dir que l'afortunat es queda amb 328.000 euros després de descomptar impostos.

Imatge de fons d'un bombo de la loteria de Nadal amb una imatge d'un logo de l'Agència Tributària i una altra imatge d'una dona amb una gorra de Nadal i amb euros a la mà
Hisenda no perdona ni la Grossa | Europa Press, Syda Productions

Del segon premi, de 125.000 euros, tributa 17.000 euros i deixa el guanyador amb 108.000 euros. En el cas del tercer premi, de 50.000 euros, només s'apliquen 2.000 euros de retenció, cosa que permet que el premiat conservi 48.000 euros. Els quarts i cinquens premis, així com les pedregues, no arriben a la xifra mínima subjecta a impostos, per la qual cosa no pateixen retencions fiscals.

Premis compartits i fiscalitat addicional

Quan un premi de Loteria pertany a diverses persones, Hisenda considera la proporció de cadascun en el desè premiat per calcular les exempcions i les retencions corresponents. Per exemple, si tres persones comparteixen un dècim, cadascuna podrà aplicar l'exempció de 40.000 euros a la part proporcional.

No obstant això, si un únic titular cobra el premi i posteriorment reparteix els guanys, aquest repartiment es pot considerar una donació. Això comportaria una tributació addicional sota l'impost sobre successions i donacions. Aquesta situació fa necessari preveure com es distribuirà el premi des del principi, per evitar sorpreses fiscals.

Imatge de fons d'una persona calculant amb una calculadora i papers a taula, al costat d'un ordinador, a més d'una altra imatge de dues persones en una oficina d'Hisenda i unes emoticones d'exclamacions i signe d'aprovació
Premis compartits i fiscalitat addicional | Europa Press, Getty Images Signature

Cosa que no es tributa a Hisenda

És important destacar que els premis de la Loteria no s'inclouen a la base imposable de l'IRPF. Això vol dir que no augmenten la base fiscal que determina la resta dels impostos personals.

A més a més, una vegada retinguda la part corresponent al gravamen especial, el guanyador no està obligat a presentar més declaracions sobre el premi. Llevat de casos d'incompliment o absència de retenció prèvia.