Una parella gran somrient mostra un bitllet de loteria mentre un home gran amb expressió sorpresa apareix en un cercle a la cantonada inferior dreta.

Hisenda aclareix una cosa que pocs saben de la Loteria de Nadal: vigila si t'ha tocat

Quan la sort i els deutes es troben al mateix temps al bombo de la loteria, què fer quan passa

Cada any, el 22 de desembre, milions de persones a Espanya viuen amb il·lusió el sorteig de la Loteria de Nadal. La possibilitat de guanyar "El Gordo" o algun dels premis importants porta amb si somnis d'estabilitat econòmica o petits capricis llargament posposats.

No obstant això, el que molts desconeixen és que Hisenda té un paper clau en aquesta celebració, especialment quan existeixen deutes pendents.

Un home maneja papers en una taula i el logo de l'Agència Tributària
Hisenda té un paper clau en aquesta celebració, | Gustavo Fring de Pexels, Agencia Tributaria

Quan un afortunat guanya un premi en la Loteria de Nadal, l'import no queda automàticament lliure de càrregues. I menys si existeixen deutes amb l'Agència Tributària. L'embargament és un procés automàtic.

Després de comunicar el premi a Hisenda, l'entitat bancària verifica si el premiat té deutes pendents i, si és així, es reté la quantitat deguda directament del premi.

No només Hisenda pot embargar el premi

L'Agència Tributària no és l'únic organisme amb dret a embargar els premis de la Loteria de Nadal. També la Seguretat Social, els ajuntaments i altres administracions públiques poden retenir part o la totalitat del premi per saldar deutes pendents. Això inclou sancions de trànsit, multes urbanístiques i qualsevol altre tipus d'impagament que estigui registrat.

Muntatge amb el bombo del Sorteig de la Loteria de Nadal de fons, un dècim i un cercle amb el logotip en una oficina de l'Agència Tributària
No només Hisenda pot embargar el premi | Europa Press

A més, en el cas de dècims compartits, Hisenda calcula els impostos i possibles embargaments de forma individual, segons el percentatge de participació de cada titular. Per exemple, si un dècim premiat amb 400.000 euros està dividit entre tres persones, cadascuna rep la seva part proporcional neta després d'impostos. Però si algun dels participants té deutes, la seva part serà embargada.

L'impacte en ajudes i prestacions públiques

Guanyar un premi de la Loteria de Nadal pot afectar també les ajudes públiques. Les administracions creuen dades automàticament, cosa que significa que un premi elevat pot suposar la pèrdua d'ajudes. Com pensions no contributives, subsidis de lloguer o bonificacions socials si l'import supera els límits d'ingressos establerts.

De la mateixa manera, els propietaris d'habitatges de protecció oficial (VPO) han de tenir cura, ja que superar certs límits d'ingressos podria suposar la pèrdua del dret a aquests habitatges.

Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, en un entorn d'oficina amb persones al fons i un logotip colorit al vidre.
No tothom ho sap | Europa Press, Getty Images de PRUDENCIO ALVAREZ, catalunyadiari.com

La importància d'una correcta gestió del premi

Davant aquestes circumstàncies, la recomanació més encertada és comptar amb l'assessorament d'un expert fiscal. Un assessor pot calcular els impostos corresponents, gestionar possibles embargaments i evitar sorpreses desagradables en el futur. A més, en casos de plets judicials oberts o processos legals en curs, és necessari informar a Hisenda per evitar retencions indegudes.

Així mateix, és fonamental ser transparent i comunicar correctament el premi, ja que no fer-ho pot derivar en sancions addicionals. Per últim, la planificació financera és clau. Gestionar bé els diners del premi pot marcar la diferència entre un impuls econòmic durador o una despesa fugaç.

Guanyar la Loteria de Nadal és, sens dubte, un motiu de celebració. Però no s'ha d'oblidar que, encara que la sort somrigui, Hisenda sempre estarà present per reclamar la seva part, especialment si hi ha comptes pendents a saldar.