rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La Junta d'Andalusia veu perillar el seu finançament degut a la crisi catalana

Si Catalunya constitueix un finançament propi suposaria la pèrdua per la resta de comunitats
Manifestants en favor de l'autodeterminació de Catalunya | Cedida

 

Durant aquests dies previs al referèndum, són moltes les especulacions que es fan sobre l’economia actual catalana. En la portada del 'Diario de Sevilla' d’aquest diumenge, dia 24 de setembre, feia referència directe a la crisi catalana i la por en com afectaria econòmicament a Andalusia: «La Junta veu en la crisi catalana un perill per al seu finançament». Al·ludeix a la convergència econòmica entre comunitats riques i pobres —en aquest cas entre Catalunya i Andalusia—.

Fa temps que es conspira amb aquest fet. No és nou que es parli i se'n faci ironia que dels diners dels catalans enviats cap a Madrid, gran part van destinats al desenvolupament econòmic de la comunitat autònoma del sud. El mateix diari parla de plantejaments i possibles negociacions des de l'Administració Central per tal de crear un model asimètric. Tanmateix en posa xifres comparatives dels últims quaranta anys en què les autonomies han dibuixat un mapa convergent de riquesa. Ara bé, la Junta veu perillar el seu concert econòmic de rebre finançament, ja que considera que Catalunya n'és la principal font d'on provenen els seus ingressos.


En un cas hipotètic, si ens situem a dies posteriors a l'1-O, cabria la possibilitat d'un pacte econòmic entre el govern central i la Generalitat, però abans hi hauria d'haver un consens amb totes les forces polítiques de Madrid. El fet suposaria una reforma de la Constitució com a millora del sistema autonòmic actual. El plantejament d'equiparar les riqueses entre autonomies seria el comparatiu al d'un model federal com és el d'Alemanya, França i Itàlia. Segons el mateix diari, justifica que el model actual respecta la cohesió territorial i és eficaç en tots els aspectes. Catalunya suposa el 19% del PIB, motiu del qual es demana aquesta ruptura. El pacte fiscal passa perquè els diners que són destinats a anar cap a l'Estat es quedin aquí. Per ser exactes, Catalunya aporta un total de deu mil milions d'euros al sistema comú, del qual tan sols rep un 5% del seu PIB. En paraules dels independentistes se'n diu «dèficit fiscal». Andalusia també rep un 5% del seu PIB, al voltant d'uns vuit milions d'euros, aportant un 13%. Motiu del qual està mal repartit aquest finançament si no aporten les xifres similars a les catalanes. Si Catalunya constitueix un finançament propi, suposaria la pèrdua per la resta de comunitats.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris