Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Kakebo, l'estratègia utilitzada al Japó per estalviar més de 200 euros al mes

L'especialista econòmic, Luis Pita, presenta diferents tècniques per omplir el compte
Luis Pita presenta els millors consells per aconseguir estalviar | Cedida

 

El delicat context econòmic en què ens trobem impedeix que estalviar sigui una estratègia senzilla. El continu increment dels preus, els sous reduïts que s'ofereixen i l'aparició d'atractives d'activitats d'oci, d'alt cost, provoquen que invertim tots els diners guanyats en gestos. Això complica l'administració dels diners per arribar a final de mes, però a més, impedeix que agafem un hàbit molt important, el d'estalviar.

 

Segons informa l'Institut Nacional d'Estadística, només 6,5 de cada 100 euros que obtenim estan dirigits a incrementar la grandària de la guardiola. Aquestes preocupants dades augmenten de dimensió quan es considera que, el 2009, la xifra pràcticament es multiplicava. 'El País' ha parlat amb Luis Pita, assessor financer, qui considera que el principal problema és voler estalviar un cop ha acabat el mes.

 

«Quan ens ingressen la nòmina, anem sumant gestos durant tot el mes, i el que ens queda al final, ho estalviem. Aquest mètode està destinat al fracàs, perquè, com tots sabem, al final de mes, el que ens queda a la butxaca, és zero». Amb aquesta contundència, l'economista mostra un dels principals errors que cometem en intentar estalviar, el que, desgraciadament, no és l'únic.

Errors de novell

Luis Pita parla de dues errades més que comuns dins la societat. La primera es tracta del lloc on dipositem els estalvis. Aquest compte, o espai, acostuma a ser un lloc que no genera gens d'interès, motiu pel qual els diners es destinen a un fons inservible. Per l'especialista, és imprescindible que el capital generi contínuament, pel que s'ha de trobar fons d'inversió on dipositar els estalvis.

 

El segon gran error és provocat per l'«economia conductual» en la qual estem submergits. L'especialista en inversió fa referència al fet que agafem com a exemple el que tenen «les persones que ens rodegen», provocant que hi hagi coses que possiblement són prescindibles, però que en veure-les utilitzades per tercers fa que ens interessem per elles, convertint-les en articles de primera necessitat.

Els millors consells

Una vegada ateses aquestes errades, és moment de conèixer les millors estratègies per aconseguir ampliar el nostre fons d'estalvi. En cas de continuar-les de manera adient, aconseguirem incrementar notablement el nostre capital, permetent-nos disposar d'ingressos que es poden utilitzar per atendre a possibles emergències, així com per gaudir d'activitats que representen un elevat cost.

 

Kakebo, la referència des del Japó

Fumiko Chiba va ser l'encarregat de desenvolupar aquesta disciplina, la qual ens permet administrar, d'una manera molt eficaç, els nostres estalvis. Segons l'analista, hi ha tres camps que s'han de tenir molt presents per realitzar aquesta tècnica: quant guanyem, quant gastem i quant volem estalviar. Aquestes tres xifres les hem d'anotar en un quadern, per posteriorment desenvolupar una anàlisi efectiva.

 

«Aporta visibilitat, en el sentit que permet que puguis donar-te comptes que estàs gastant massa en determinades coses i puguis prendre mesures», explica Luis Pita. L'especialista en inversió assegura que, de seguir-se aquesta dinàmica d'una manera correcta, hi ha qui ha aconseguit estalviar més de 200 euros mensuals de les seves nòmines, convertint-se en una gran estratègia per augmentar el capital familiar.

 

Diners per l'oci

Una altra estratègia igualment efectiva és la de dividir correctament els gastos mensuals. És evident que les despeses obligatòries, com són el lloguer o l'hipoteca, els subministraments, les compres, etc. no es poden posposar. No obstant això, hi ha una despesa que sí que es pot retallar, el que destinem a les activitats d'oci, les quals no han de representar un imprescindible si volem estalviar.

 

Segons Luis Pita, una tècnica efectiva és la de guardar, a inici de mes, els diners que volem destinar a la diversió en un sobre. D'aquesta manera, aquests seran els que anirem utilitzant quan realitzem les diferents activitats. Una vegada buidem el sobre, haurem de buscar estratègies gratuïtes per divertir-nos, havent d'administrar d'una manera més correcta els nostres ingressos el següent mes.

 

Despeses innecessàries

Una altra alternativa oferta per l'economista, que considera molt efectiva, és revisar totes les despeses que hem realitzat. En elles, veurem diferents inversions que fem de manera inútil i que ens provoquen una pèrdua de diners que no està sent amortitzada. En elles, inclou les quotes de gimnàs —la qual potser no aprofitem— o el pagament de subscripcions —de revistes que no llegim—. Cancel·lant aquestes despeses, evitarem més pèrdues innecessàries.

 

Marcar un objectiu cada mes

Finalment, una altra possibilitat recomanada per Luis Pita és la de destinar una part del sou a l'estalvi. D'aquesta manera, considera que s'ha de decidir un percentatge del salari que no es gastarà, sent guardat una vegada arriba l'ingrés. D'aquesta manera, si volem guardar un 15% del sou i cobrem 1.000, una vegada arriba el dia de cobrar, caldrà que apartem 150 euros, els quals no podrem tocar.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris