L'edat de jubilació s'endarrerirà fins als 65 anys i sis mesos a partir de gener

A partir del 2018 s'incrementarà en dos mesos per cada període, fins a arribar als 67 anys el 2027
L'edat de jubilació s'endarrerirà fins als 65 anys i sis mesos al gener | Cedida

 

El 2018 arribarà amb una nova mala notícia per als treballadors catalans, que veuran augmentada l'edat mínima per a la jubilació, si s'ha cotitzat menys de 36 anys i sis mesos. Concretament seran 65 anys i sis mesos els necessaris per jubilar-se aquest 2018, seguint aquest criteri, encara que durant els pròxims anys aquesta xifra anirà augmentant progressivament i a un ritme més alt que fins ara.

  

  

L'edat de jubilació mínima es mantindrà en els 65 anys a partir de 2018 si el treballador ha cotitzat 36 anys i sis mesos o més, però per jubilar-se l'any 2027 a la mateixa edat s'haurà d'haver cotitzat 38 anys i sis mesos o més, és a dir, 2 anys més del requisit actual, segons recull el diari 'ABC'.

  

  

Si no és el cas, i l'any 2018 el sol·licitant ha cotitzat menys de 36 anys i sis mesos, haurà de tenir 65 anys i sis mesos per poder jubilar-se. El 2027, seguint la tendència a l'alça dels requisits, la persona que no aconsegueixi els 38 anys i sis mesos cotitzats haurà d'esperar fins als 67 anys per poder sol·licitar la seva pensió.

 

 

L'aplicació del Pacte de Toledo continua així el seu curs i obligarà als pensionistes a treballar més per cobrar menys quan aconsegueixin la jubilació. De fet, aquest canvi penalitzarà especialment als més joves si es continua amb aquest sistema, ja que han començat molt més tard que els seus pares o els seus avis a treballar i ho han fet amb sous més baixos i precaris.

La jubilació anticipada, seguint el mateix esquema, es podrà demanar a partir dels 63 anys i sis mesos si s'han cotitzat com a mínim 35 anys, mentre que la jubilació forçosa es podrà demanar a partir dels 61 anys i sis mesos sempre que se superin els 33 anys de cotització.

 

La guardiola de les pensions, al límit

 

El Govern de Mariano Rajoy ha reconegut que necessitarà un nou préstec, després d'esgotar els 10.192 milions que li va concedir l'Estat, per cobrir el pagament de les pensions de tot l'any 2018. 

Concretament, l'Executiu necessitarà un mínim de 18.000 milions d'euros, l'equivalent a dues pagues extraordinàries dels 9,5 milions de pensionistes que actualment depenen del sistema. Cal recordar que actualment el Fons de Pensions compta només amb 8.095 milions, és a dir, menys del que es necessitaria per pagar una paga extra als jubilats. 

 

El govern espanyol ha reconegut que necessitarà un préstec per fer front al pagament de les pensions | CatalunyaDiari.com

 

Davant aquests mals auguris, el Govern està començant ja a treballar en una possible i necessària reforma del sistema de pensions espanyol, encara que encara no hi ha acord amb la resta de partits polítics, ni tampoc amb els agents socials per decidir quin modelo implementar.

Reforma del sistema de pensions

 

Un dels models que es podria implantar a Espanya són els coneguts com a comptes nocionals, que ja s'apliquen amb èxit a altres països com Suècia o Itàlia. L'Institut Santalucía va presentar un informe que va determinar que podia funcionar també a Espanya amb èxit.

El sistema consisteix en què els treballadors pagarien directament les pensions, sense necessitat de tenir un Fons de Reserva. Una vegada arribats a l'edat de jubilació, es calculen les cotitzacions acumulades durant tota la vida laboral—calculant un interès, com si hagués generat rendiment— i posteriorment es calcula l'esperança de vida del jubilat per pagar-li la mensualitat corresponent.

Això aporta molta més transparència al sistema, ja que cada treballador sap exactament, i a qualsevol moment de la seva vida laboral, la totalitat de la seva cotització. D'altra banda, l'edat de jubilació recau en el ciutadà, basant-se en les seves expectatives econòmiques i el que hagi cotitzat. 

No obstant això, segueix sent un sistema de repartiments, i com a tal està sotmès a les fluctuacions dels ingressos de cadascú, respecte als pagaments. És a dir, ningú garanteix que es pugui dur a terme en un període de greu recessió. D'altra banda, depèn del càlcul d'esperança de vida, una cosa que no es pot determinar amb massa exactitud.

Una altra de les propostes per a un nou sistema de pensions és aprovar un impost per finançar-ho, mètode proposat pel Govern de Rajoy i amb el suport dels socialistes, perquè la Seguretat Social deixi d'augmentar el seu deute. Es considera que aquesta opció és la més viable, ja que la seva creació evitaria la pujada d'altres impostos ja existents i finançaria el Fons de Reserva per als jubilats. La resta de partits, no obstant això, rebutgen aquesta proposta en considerar-la «impopular».

Comentaris