ÚLTIMA HORA

⚫️ Troben el cos sense vida del jove de 20 anys desaparegut a Catalunya

L'Eurocambra es planteja prohibir els Doners Kebabs

La comissió de Salut del Parlament Europeu s'hauria plantejat prohibir la venda d'aquest plat d'origen turc a causa dels danys que poden provocar en la salut els additius que contenen la carn utilitzada
Imatge d'arxiu d'un kebab | Gtres

 

La comissió de Salut del Parlament Europeu ha rebutjat aquest dimarts una proposta de la Comissió Europea que autoritzaria la presència com a additius de fosfats a la carn de kebab, sigui de be, vedella o pollastre, pels seus possibles efectes sobre la salut dels éssers humans. A més, el Comitè de Salut s'hauria plantejat prohibir la venda d'aquest plat d'origen turc a causa dels danys que poden provocar en la salut els additius que contenen la carn utilitzada.  

 

 

En aquesta línia, segons recull el diario Metro.uk, s'està pensant si prohibir la venda del plat a causa dels fosfats que conté i els seus vincles amb malalties cardiovasculars. Aquest plat de 'fast-food' és molt comú en diversos països europeus, solament a Alemanya se serveixen més d'un milió de kebabs al dia. L'adhesió de diferents additius a la carn d'aquest plat és més que coneguda i a la comissió executiva de la UE ja va proposar autoritzar oficialment l'ús de fosfats en el be, la carn de boví o de vedella però va ser rebutjat.

 

Aquesta objecció ha estat aprovada amb 32 vots a favor i 22 en contra a la comissió europarlamentària i la proposta de Brussel·les quedarà bloquejada si també rep el suport de l'Eurocambra durant la sessió plenària de mitjans de desembre. Les normes europees prohibeixen en termes generals la presència de fosfats en preparacions de carn, però aquests additius estan cada vegada més presents a causa de l'aprovació d'excepcions per determinats productes. L'objectiu és protegir el seu sabor i retenir l'aigua.

Els eurodiputats han recordat l'existència d'estudis de 2012 i 2013 que demostren la relació dels fosfats en aliments amb uns majors riscos cardiovasculars. L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), per contra, descarta que la possibilitat d'atribuir aquest risc a la ingesta de fosfats. Aquesta agència europea, en qualsevol cas, ha garantit que avaluarà de nou els possibles efectes de la presència de fosfats en aliments com a additius abans del 31 de desembre de l'any vinent.

 

Per la seva banda, els venedors d'aquest típic plat turc han titllat la mesura de «boicot». «Si el Parlament Europeu se surt amb la seva, aquesta seria la sentència de mort per a tota la indústria del doner kebab en la Unió Europea», va dir Kenan Koyuncu, de l'Associació Alemanya de Productors de Doner Kebab, al diari alemany Bild.