Inventen un aparell de baix cost per detectar la icterícia

L'enfermetat acaba, anualment, amb la vida de milions de nadons a l'Àfrica

 

 

Les condiciones de precarietat que es viuen a l'Àfrica provoquen que els investigadors treballin constantment per desenvolupar eines que permetin, amb un baix cost, obtenir el màxim impacte, que permeti reduir les taxes de mortalitat en aquesta regió. Sota aquesta premissa han treballat els estudiants de la Universitat Arrissi, a Houston, Texas.

 

Amb la seva investigació, han desenvolupat un invent que podria servir per salvar la vida de milers nadons nouvinguts al continent. A més, les situacions socials i econòmiques, així com la falta de recursos, no representarien un gran impediment que obtenir aquesta alternativa que generaria una millora de la sanitat a la regió.

 

D'aquesta manera, es combatria la taxa de mortalitat en menors de 5 anys, on Àfrica disposa del trist honor de ser el continent que més pateix aquest tipus de víctimes. A continuació, us exposem en què consisteix aquest nou aparell, les patologies que detecta i quins són els beneficis que proporcionarà.

 

El símptoma: la icterícia

Inicialment cal parlar sobre la malaltia en qüestió, la icterícia. Aquesta és característica per tornar la pell del coll d'un color groc, causat per l'excés de concentració de la bilirubina a la sang. Aquesta substància és del color esmentat i forma part de l'hemoglobina, element encarregat de transportar oxigen als glòbuls vermells de la sang.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Al desenvolupar el procés de regeneració cel·lular, aquestes partícules queden inservibles i el fetge és l'òrgan encarregar de destruir-les. No obstant això, hi ha vegades que aquest no és capaç de fer-ho, provocant l'esmentada acumulació de la substància i generant importants complicacions dins de l'organisme del cos humà.

 

En el cas dels nounats, la icterícia és un element encara més comú que en els adults. De fet, el 60% dels nadons pateixen símptomes d'aquesta malaltia durant la primera setmana de vida. En general, la solució es produeix de manera natural, després que els diferents òrgans del petit comencin a treballar de manera normal. No obstant això, no sempre s'assoleix, moment que entraria l'invent en qüestió.
 

El detector d'icterícia

Els hospitals dels països desenvolupats disposen d'aquests aparells, els quals serveixen per detectar si els nadons pateixen d'aquest tipus de complicacions i poden controlar-les des del primer moment, impedit que la problemàtica es desenvolupi i aconseguint el correcte funcionament dels organismes. No obstant això, no tots els països tenen accés a aquests aparells.

 

Per aquest motiu, els estudiants de Texas han desenvolupat un mecanisme similar i de baix cost, el qual pot servir com a detector per evitar malalties com l'anèmia i el trastorn hepàtic. Aquest, l'han denominat NEST 360º, el qual es troba en fase d'espera per començar la seva producció i comercialització entre els països de pocs recursos.

 

Reducció d'un 50% en la mortalitat de nadons

El detector permetrà conèixer els nivells de bilirubina dels que disposa la sang. El seu ús és amb bateria, evitant així la necessitat del consum elèctric pel seu funcionament. Amb aquesta mesura, milers de nens podran sobreviure als símptomes, una vegada es realitzi el diagnòstic i s'administrin les precaucions necessàries per a la seva cura.

 

Fins al moment, els metges d'aquestes regions utilitzaven els mecanismes més bàsics per detectar la malaltia, com mirant el color dels globus oculars i la pell dels petits. Amb aquesta eina, disposaran d'un artefacte de fàcil accés i administració, el qual els servirà per detectar, d'una manera més fiable, els probables efectes de la icterícia.