La beguda i el menjar que es ven il·legalment a la platja té una gran quantitat de matèria fecal

Una analítica mostra aquestes dades alarmants

 

Un venedor de mojitos ambulant per la platja | CatalunyaDiari.cat
 

Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, fa cinc anys es va passar de vendre llaunes de refresc de forma ambulant a la platja per un euro a vendre mojitos a cinc euros. Des de llavors, aquest tipus de comerç il·legal ha proliferat. 'El País' ha portat a analitzar una mostra de cada producte que es ven a la costa barcelonina —una sangria, un mojito, un entrepà i una cresta. Excepte en el cas de la sangria, en les mostres que han fet s'hi han trobat restes d'E. Coli —restes fecals— en quantitats significativament majors de les permeses. Aquesta bactèria provoca infeccions alimentàries, sobretot en persones que pateixen problemes de salut.

El diari va comprar un mojito servit per un cambrer ambulant, que abocava més rom al got del mojito amb la safata a la sorra i un got de sangria mentre es queixava de la gran vigilància a què es trobaven sotmesos per la policia. Les begudes van ser dutes al Passeig Marítim on la directora del laboratori d'anàlisi d'aliments MicroBac, Carmen García, i la tècnica de seguretat alimentaria del laboratori, Lourdes Petitpierre, van procedir a analitzar-les. Una de les primeres observacions és que el mojito es trobava a 15,6 graus, quan als locals autoritzats s'exigeix servir-lo a entre tres i quatre graus. 

 

A la nit, canvia l'ambient de les platges, però els venedors ambulants s'incrementen i n'apareixen amb capses de plàstic que porten entrepans i 'samosas', crestes fetes amb farina de blat i farcides de patata i pèsol. Ambdós productes costen cinc euros. La 'samosa', segons l'anàlisi de Lourdes Petitpierre, es troba a 29,3 graus, que és molt més superior a la temperatura a què s'hauria de servir en fred, i en cas de consumir-se en calent, hauria de ser a 70 graus. 

Deu dies més tard, Carmen García va aconseguir els resultats complets de l'anàlisi dels aliments. Van mostrar que, seguint el reglament europeu 852/2004 relatiu als productes alimentaris, només la sangria era adequada per al consum humà, ja que segurament fos de cartró i el fabricant ja havia afegit les substàncies necessàries per evitar l'aparició de bacteris. «L'alcohol emmascara els resultats» senyala la directora del laboratori. El mitjà on millor es multipliquen els bacteris és l'aigua, el sucre i les altes temperatures, però l'alcohol actua com a desinfectant. La resta de mostres van mostrar resultats positius d'E.Coli, un bacteri ubicat en intestins d'humans i animals.

 

En el cas del mojito, el valor que hauria de tenir és inferior a 10 coliformes i en l'anàlisi s'hi troben 720. El fet que en el combinat hi hagués E. Coli deixava veure que el manipulador no s'havia rentat les mans i havia contaminat el gel i l'envàs. Pel que fa als aliments, també tenien matèria fecal, especialment l'entrepà —de formatge fred— que presentava 6.000 coliformes quan l'ideal seria no superar el miler. No obstant això—afirma García—, la salut perilla en funció de l'estat inicial en el qual es troba el consumidor.