La Generalitat de Catalunya aposta pel Pacte per a la Reforma Horària que pretén arribar el 2025

Amb aquesta reforma, el govern català preveu canvis en la millora de salut i laboral dels ciutadans
La Generalitat aposta per la nova reforma horària. | Cedida

 

La Generalitat de Catalunya vol subscriure aquest juliol del 2017 l'anomenat Pacte per a la Reforma Horària per poder adaptar progressivament els hàbits horaris del territori català als de la resta del món. Es tracta d'avançar dues hores l'activitat laboral i privada dels ciutadans per acostumar-los, lentament, a dinar a la una de la tarda i sopar a les vuit. El pla pretén aconseguir la plena transformació l'any 2025. El Pacte ha estat presentat aquest dilluns, 12 de juny, per la consellera de la Presidència, Neus Munté. Segons informa 'El País', tots els grups parlamentaris van donar suport perquè la normativa s'apliqués aquest mateix any.

  

 

 

Fabián Mohedano, diputat del Junts pel Sí i coordinador de la reforma, ha explicat que el Pacte busca «el màxim consens i, per tant, és un acord de mínims» entre tots els agents implicats. Per això, segons Mohedano, s'han aparcat altres propostes estudiades per la comissió parlamentària, com a avantatges en la contractació pública per a les empreses que certifiquin l'aplicació de les millores. El primer pas que farà la Generalitat en aplicar el nou canvi, serà avaluar el cost econòmic de la reforma en tots els sectors laborals i intentar buscar el seu compromís.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

El que busca el govern català amb aquesta reforma horària és garantir més flexibilitat laboral, ja que avançant la jornada, es vol limitar a una hora la pausa per dinar per augmentar la productivitat per hora treballada. D'altra banda, un dels punts més destacats del Pacte és avançar l'hora d'anar a dormir. Per poder assolir aquesta meta, la Generalitat es compromet a avançar l'horari de màxima audiència de la televisió així com l'emissió dels informatius; tanmateix vol prohibir la programació infantil nocturna i avançar totes les activitats extraescolars i esportives.


 

Els canvis comportarien un horari diferent de les instal·lacions públiques que es preveu que tanquin abans. En aquest camp és on hi ha més marge d'actuació, amb els objectius bàsics d'avançar la cloenda també es necessitaria una apertura més aviat. A més a més el Pacte per a la Reforma Horària fa un incís important en la mobilitat dels treballadors. La Generalitat apostarà per «un increment de l'oferta del transport públic i col·lectiu en horari de màxima afluència».