La millor postura per dormir: de costat o de cap per amunt

No hi ha una «millor postura per dormir». Per a cada persona, la millor postura és la que li produeixi menys dolències i mantingui les vèrtebres ben alineades
Dormir de cap per avall és la postura menys recomanada | Cedida
 

Dormir és una de les funcions fisiològiques més importants del nostre cos. Alguns dels beneficis que ens aporta dormir entre sis i vuit hores diàries són l'increment de la creativitat, l'ajuda per perdre pes, ens fa estar més sans, millora la memòria, protegeix el cor i redueix la depressió. Però per dormir, és fonamental mantenir una postura adequada, ja que així evitarem molèsties musculars i afavorirem algunes funcions vitals.

Són molts els estudis que s'han dut a terme per determinar quin és la millor postura per dormir, però tots ells han acabat concloent que no hi ha una millor postura per dormir. Per a cada persona, la millor postura és la que li produeixi menys dolències i mantingui les vèrtebres ben alineades.

 

Per dormir, només hi ha tres possibilitats: de costat, cap per amunt i cap per avall. Segons recull el diari El Mundo, Fernando Ramos, membre del Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes d'Espanya, assegura que, de costat, «el coixí ha de tenir un major grossor i densitat per donar suport al cap i que aquest reposi alineat amb l'eix marcat per les vèrtebres. Si no és consistent, el cap pot caure cap a l'espatlla de suport i generar molèsties a la regió cervical», a més, «el matalàs ha de tenir fermesa per evitar que s'enfonsi amb el pes de la regió pèlvica, i que permeti l'alineació de les vèrtebres».

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

Aquesta postura redueix els dolors cervicals i d'esquena, disminueix els roncs, millora la respiració i redueix el reflux gastroesofàgic. No obstant això, una de les pegues de dormir de costat, és que el cos reposa en les extremitats, provocant pressió i estrès sobre els nervis i músculs del braç. A més, la fricció de la cara amb el coixí pot fer que apareguin més arrugues als ulls, pòmuls i barbeta.

 

Dormir de cap per amunt és una de les posicions més naturals. Preveu el dolor de coll i esquena, ja que la columna reposa recta i sense forçar. Però, per contra, fa que els roncs i les apnees apareguin amb major facilitat.

 

El que sí és clar és que sí hi ha una postura perjudicial per dormir: de cap per avall. Aquesta postura provoca molt estrès en el coll i afavoreix l'aparició de tendinitis, lumbàlgies i cervicalgies. Per intentar reduir la mala postura, el coixí hauria de ser d'un grossor mínim i així evitar l'estrès a la regió del coll i lumbar.