EN DIRECTE

🌦 🍃 Segueix totes les incidències del temporal de pluja i vent a Catalunya

PREVISIÓ MÉTEO

🌧 Catalunya en alerta: pluges fins la matinada i fort temporal de vent dissabte

URGENT

🚨 Denuncien un intent d'atropellament al tall dels CDR a la Meridiana

La mitjana d'edat de les dones catalanes per tenir el seu primer fill és als 30,6 anys

Esperar per ser mare a edats tardanes provoca més riscos per a la salut de la mare i del nadó
La maternitat tardana pot provocar problemes de salut per a la mare i el nadó. | CatalunyaDiari.cat

 

L'Estat espanyol és un dels països on la maternitat arriba més tard. Concretament, la mitjana d'edat de les dones catalanes per tenir el seu primer fill és als 30,6 anys, i aquesta edat cada vegada es va endarrerint més. Segons informa TV3, ser mare en aquestes edats provoca problemes emocionals, físics i inclús econòmics perquè moltes de les dones que desitgen ser mares a edats tardanes tenen més dificultats per quedar-se embarassades. Els professionals que treballen a les clíniques de reproducció assistida alerten que dels riscos de la maternitat tardana i asseguren que s'ha de millorar la informació sobre els límits de la fertilitat.

Les dades demostren que les dones de 25 anys tenen un 25% de possibilitats de quedar-se embarassades, però aquesta probabilitat va disminuint a mesura que la dona va sumant anys. Les dones de més de 35 anys, tenen un 12% de possibilitats, les de més de 40, un 5%, i les que superen els 45 anys només tenen un 1% de possibilitats. Això significa que una de cada quatre dones nascudes als anys setanta ja no serà mare o no tindrà pràcticament possibilitats. A més, esperar per ser mare a aquestes edats provoca més riscos per a la salut de la mare i del nadó.

 

«La dona en general està molt informada sobre que ha de tenir molta cura de no quedar-se embarassada quan no vol quedar-s'hi, i està molt poc informada del fet que a certa edat haurà de necessitar ajuda per quedar-s'hi», explica la doctora Diana Guerra, psicòloga de l'Institut Valencià d'Infertilitat. El doctor Alberto Rodríguez, metge del servei d'obstetrícia de salut de la dona Dexeus, afirma que s'està donant un missatge fals a les dones: «El problema és que moltes vegades, les dones es presenten en aquestes edats per la seva primera gestació quan potser el seu pla vital és tenir dos o tres fills. Amb el primer ja arriben just però als següents, imagina't. La societat s'ha de plantejar-se limitar en algun punt aquest tipus de tractaments».