La sanitat pública catalana deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia

La primera unitat funcionarà a Barcelona, el Clínic deixarà de ser l'única referència hospitalària i el pla s'anirà desplegant a la resta del territori

 La sanitat pública catalana atendrà les persones transsexuals amb una visió despatologitzadora i ho farà des de l'atenció primària, abandonant d'aquesta manera l'Hospital Clínic de Barcelona com l'única referència hospitalària per aquests tractaments, hormonals, psicològics, quirúrgics i socials. El conseller de Salut, Toni Comín, s'ha felicitat aquest dilluns per haver arribat a un consens amb el col·lectiu mèdic i les entitats de transsexuals, i ha recordat que aquest projecte està inclòs en el Pla de Salut 2016-2020. De moment el CAP Manso de Barcelona serà la primera unitat que atendrà aquests pacients, alguns dels quals esperen des del 2010 una operació, i ja ha estat reforçat amb prop de 260.000 euros de pressupost per l'any que ve i més plantilla.

  

 

 

L'objectiu principal del nou abordatge de la qüestió és deixar de tractar els transsexuals com a malalts, cosa que comporta que hi hagi d'haver obligatòriament un diagnòstic clínic i un tractament mèdic totalment pautat. Des dels anys 90 s'havia atès les persones transsexuals diagnosticant-les d'un trastorn d'identitat de gènere i se'ls sotmetia a tractaments de «correcció psiquiàtrica». A principis dels anys 2000 es va passar a parlar de disfòria de gènere, i se'ls feia un tractament hormonal i una reassignació de sexe quirúrgica. Això tampoc satisfeia els afectats, ja que alguns d'ells no mostraven cap afectació psicològica negativa respecte el seu sexe biològic, tot i que el volguessin canviar.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

  

  

A partir d'ara, el nou model d'atenció es basarà en la no necessitat de definir ni justificar la identitat de gènere, la no necessitat de definir les preferències sexuals, l'autonomia de les decisions a través del consentiment informat i una transició opcional i marcada per la persona, que podrà definir quan i fins a on es fa la reassignació de sexe. L’atenció sanitària en la transició cap a la identitat sentida, a la qual s'accedirà a través de l'atenció primària, no podrà ser, en cap cas, a partir de l’acreditació d’un diagnòstic clínic. En intervencions quirúrgiques, el Departament de Salut vol aprofitar l’expertesa acumulada per l’Hospital Clínic en els darrers anys, tot i que no es descarta estendre aquesta activitat a altres centres hospitalaris.