rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La tornada a l'escola, un veritable maldecap per a l'economia de moltes famílies de Catalunya

Es calcula que cada família s'haurà de gastar un mínim de 374,50€ per alumne
S'acosta la tornada a les classes | Cedida

 

Arriba el mes de setembre, i amb ell la tornada a l'escola. Amb les piles ben carregades després de l'estiu, alumnes i professors es retroben per afrontar un nou curs escolar. Aquesta il·lusió per un nou començament, contrasta amb el cost que aquesta tornada a les classes pot tenir per a les butxaques de les famílies catalanes. Material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, activitats extraescolars, acollida matinal i en molts casos la mateixa escola. Tot plegat pot suposar un daltabaix per a l'economia familiar ja en molts casos tocada després de les vacances. Per a evitar sorpreses desagradables d'última hora, la Unió de Consumidors de Catalunya ha realitzat unes previsions de com pot afectar la tornada al col·legi a l'economia dels catalans. 

Càlcul del cost d'un alumne sense servei de menjador ni acollida a Catalunya | UCC

 

El primer cas és el d'un alumne que no contracta ni servei de menjador, ni d'acollida als matins. A més tampoc s'inclou la despesa de cap activitat extraescolar. Per tant, aquest seria el cost mínim que qualsevol família ha d'afrontar perquè el seu fill vaig a l'escola a Catalunya. El que destaca per sobre de tot en aquesta previsió és el cost del material escolar i els llibres de text. Aquesta gran despesa ja fa anys que està a l'ull de l'huracà, ja que moltes associacions de pares i mares consideren que hauria d'anar a càrrec de l'estat, ja que són recursos indispensables per a l'escolarització i aquesta en teoria hauria de ser gratuïta, tal com planteja la Constitució espanyola. 

 

A continuació ve el cost d'un possible uniforme i el xandall. En el cas de l'escola pública, només cal pagar el xandall, ja que l'uniforme no està implantat. Però en gran part dels col·legis concertats i privats de Catalunya sí que és necessari, i en la majoria dels casos són les famílies qui han d'assumir la totalitat del cost d'aquests. 

 

Càlcul del cost d'un alumne a Catalunya | UCC

 

Si ara agafem el cas d'un alumne que faci ús del servei de menjador, de l'acollida matinal i realitzi alguna activitat extraescolar veiem com el cost es dispara encara més. En el cas de la taula, el nen o nena només realitza una activitat escolar, tot i ser habitual en molts casos que un sol infant combini dues i fins i tot tres d'aquestes pràctiques. En les circumstàncies més extremes, un alumne matriculat a l'escola privada, que dini al menjador, vagi a l'acollida matinal i realitzi alguna activitat extraescolar el seu cost aquest setembre serà de més de 1.400€. Una xifra sens dubte desorbitada.

 

Tot i ser una despesa estimada, les xifres són prou elevades per a arribar a la conclusió que la tornada a l'escola resulta un cop important per a les economies domèstiques de Catalunya. A més, segons apunta la Unió de Consumidors de Catalunya, enguany la despesa per la tornada al col·legi augmentarà un 9% de mitjana.

Però com poder fer front a totes aquestes despeses sense que la nostra butxaca es converteixi en un forat negre? La UCC també ha preparat algunes recomanacions per estalviar-nos uns quants euros en aquesta tornada a les classes:

 

- No comprar tot el material a la vegada i al mateix establiment, una pràctica molt habitual avui en dia. Cal comparar diferents opcions i optar per la més econòmica. 

- Cal parar compte amb promocions del tipus «emporti-se’n 3 i pagui’n 2», ja que poden provocar que acabem comprant més material del que realment necessitem.

- Fugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris. Aquestes campanyes acaben repercutint en el preu final del producte i no en la seva qualitat.

- En el cas de l'uniforme i el xandall pot ser interessant adquirir-ne algun de segona mà, sempre que estigui en bon estat. També està bé reutilitzar el mateix durant diversos cursos. 

- Adherir-se a programes de reutilització de llibres de text que engeguen diferents escoles i instituts, o bé comprar-los de segona mà, sempre que estiguin en bon estat i l'edició no hagi canviat.

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

🎁 Sortegem una fantàstica targeta regal de 50 € per PRIMARK! Participa aquí, és molt fàcil!

Comentaris