URGENT

Desallotgen de matinada l'acampada de plaça Universitat

L'Ajuntament de Barcelona estudiarà si vacunar-se ha de ser obligatori per accedir a les escoles bressol públiques

La xifra de casos de malalties com la tos ferina en els darrers anys ha provocat el plantejament d'aquesta mesura

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposició d'ERC que insta a crear un comitè d'experts que estudiï la possibilitat que sigui obligatori vacunar-se per accedir a les escoles bressol públiques. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots a favor dels republicans, Grup Demòcrata, Cs, PPC i del regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. BComú, PSC i CUP s'hi han abstingut. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha argumentat que aquesta qüestió no és competència del consistori, sinó de la Generalitat, i remarca que l'únic que pot fer l'Agència de Salut Pública és proporcionar dades. En aquest sentit, es van detectar 593 casos de tos ferina a la ciutat el 2015, un any que es va considerar epidèmic.

  

En concret, es van identificar 112 agrupacions de tos ferina a la ciutat l'any 2015, amb un total de 593 casos. D'aquests, 56 van ser en menors d'un any i 113 en infants d'entre un i quatre anys. De les 122 agrupacions, 33 es van donar en l'àmbit escolar i vuit d'aquestes van afectar nens de P3, P4 i P5. També es va registrar un brot de xarampió en l'àmbit familiar, afectant nens de 2 i 4 anys, i un de parotiditis. També es van produir tres brots de varicel·la, dos dels quals en llars d'infants.

 

La regidora d'ERC Montse Benedí ha remarcat que no vacunar-se «posa en risc la població més vulnerable», ja que els nens tenen més risc d'infectar-se, alhora que ha defensat que la salut és un afer públic des del moment que afecta el conjunt de la població. És per això que ha apostat per crear una comissió d'experts que com a mínim estudiï si hauria de ser obligatori estar al dia de les vacunes com a requisit per accedir a les escoles bressol públiques.

Des del Grup Demòcrata, Mercè Homs s'ha mostrat favorable a la proposta. A parer seu, «cal vacunar-se per protegir-se a un mateix i pels altres», però sobretot cal informar per acabar amb «falses creences» que sovint corren sobre les vacunes, molts cops a través de les xarxes socials. També s'hi ha mostrat favorable la regidora de Cs, Marilen Barceló, que ha apuntat que tot i que la llei no estableix que les vacunes siguin obligatòries, és «inqüestionable» que són positives i que preveuen la mort de milions de persones cada any. A parer seu, són els tècnics els que han de valorar la possibilitat que siguin obligatòries. En la mateixa línia, Àngels Esteller, del PPC, ha destacat els efectes positius de la vacunació. «Hi ha pares que decidiran que no volen vacunar el seu fill però aquest nen ha de conviure amb els altres», ha argumentat.

 

Des del govern, la tinenta Laia Ortiz s'ha mostrat d'acord amb la necessitat de tenir una alta cobertura vacunal, i ha remarcat que l'Agència de Salut Pública de Barcelona treballa en aquest sentit informant les famílies. Ara bé, s'ha mostrat sorpresa pel fet que ERC hagi presentat aquesta iniciativa quan es tracta d'una qüestió de competència de la Generalitat, on els republicans lideren el Departament de Salut. També ha apuntat que el Grup Demòcrata, que ha donat suport a la proposta, està al capdavant del d'Ensenyament. «El decret de matriculació depèn de la Generalitat i veure quines vacunes són obligatòries també», els ha recordat.

 

Ortiz ha afegit que l'únic que pot fer l'Ajuntament és contribuir a facilitar dades i oferir tota la seva col·laboració si s'obre aquest debat, però ha insistit que «la capacitat de canviar les regles del joc» la té la Generalitat. També ha remarcat que l'Organització Mundial de la Salut recomana que la qüestió de la vacunació sigui voluntària, tot i que ha apuntat que «en alguns casos, per un tema de salut pública, podria ser convenient anar cap a l'obligatorietat». La regidora de la CUP Maria Rovira s'ha mostrat favorable a debatre aquesta qüestió però ha rebutjat que es puguin excloure infants de les escoles bressol municipals.