L'alcaldessa de Figueres assegura que el cadàver de Dalí està «en perfecte estat»

Els forenses han pogut recollir les mostres que necessitaven en quatre hores
El cos de Salvador Dalí està molt ben conservat | Cedida

 

El cadàver de Dalí es troba «en perfecte estat», ha assegurat aquesta nit passada l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Segons ha explicat, els forenses no van tenir problemes per dur a terme l'exhumació del pintor, i veure el seu cos va ser «com fer un viatge al passat», que li va recordar «el seu enterrament». Sobre si es pensava traslladar el cos a un altre lloc, ha insistit que el cadàver es queda a Figueres. Els experts van donar per finalitzada l'extracció de l'ADN al voltant de quarts d'una de la matinada, i va durar un total de quatre hores, informa 'Regió 7'. El primer que van fer va ser instal·lar un sistema de bastides i politges, per aixecar la llosa d'una tona i mitja que tapava la cripta. A continuació, van accedir al taüt segellat amb zenc on descansava el pintor, el van obrir, i al voltant de les 22.20 hores van començar a treballar amb les seves restes mortals.

Les mostres recollides són d'ungla, de pèl i de dos ossos llargs, que és on el material genètic es conserva millor. La Fundació Gala-Salvador Dalí va qualificar l'exhumació d'«agressiva», i han avançat que sol·licitaran danys i perjudicis. A més, segons ha explicat l'alcaldessa, la Fundació vol que les restes extretes tornin a Figueres una vegada realitzades les proves necessàries, per reconstruir el cadàver del geni surrealista. Amb tot, saber si Pilar Abel és realment la filla de Dalí o no encara tardarà, ja que no s'espera que hi hagin resultats fins d'aquí un o dos mesos.

 

Una de les peces clau per dur a terme l'exhumació de l'artista va ser, com era d'esperar, el forense que va embalsamar el seu cos, Narcís Bardalet. Tal com va explicar, «el fet que Dalí estigui embalsamat és una moneda de dues cares, ja que d'una banda permet conservar en bon estat el cos i trobar fàcilment mostres d'ossos i dents, però, de l'altra, el formol pot danyar l'estructura cel·lular i pot fer que treure ADN costi una mica més». Bardalet també va reconèixer que, per a ell, era un dia complicat i que, a l'hora d'embalsamar el cos van tenir «especial cura amb el bigoti». «Vam fer que els bigotis marquessin les deu i deu, els vam cuidar de forma exquisida», va afegir, emocionat.