Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

La Mesa del Congrés suspèn els diputats presos

L'Associació Espanyola de Comunicació Científica denúncia a Cárdenas davant el Defensor de l'Espectador de RTVE per «emetre missatges falsos i absurds»

La gota que va vessar el got va ser quan el presentador va assegurar que els huracans havien estat creats pels homes a partir de la polvorització d'aerosols
Javier Cárdenas ha sofert una dura bofetada | RTVE

 

Els comunicadors científics espanyols s'han cansat de les paraules de Cárdenas al seu programa de Televisió Espanyola després de parlar de conspiracions sense premisses algunes. Tot aquest escàndol es va desencadenar el passat estiu quan el presentador va afirmar al seu programa de ràdio la relació, desacreditada des d'un punt de vista mèdic, entre les vacunes i l'autisme. Un fet que va causar una important agitació entre els sanitaris, encara que Cárdenas es va negar a rectificar. Però malgrat aquest primer error, el presentador ha continuat acollint al seu programa a persones que continuen desacreditant a la comunicació científica espanyola. Un fet que ha anat escalfant l'ambient i ha produït un ressentiment important entre tots els científics.

 

 

Però la gota que va vessar el got va ser el passat 13 de setembre quan van donar veu a la teoria que els huracans Irma o Harvey havien estat creats de forma intencionada per l'home. En aquest moment, van començar amb el Tractat de 1978 quan es va prohibir «la modificació del clima amb propòsits bèl·lics» i van enllaçar amb la teoria d'un químic nord-americà que deduïa, després d'observar les imatges per satèl·lit, que aquestes tempestes tropicals podrien haver-se provocat mitjançant «la polvoritzacions d'aerosols».

El presentador va arribar a afirmar que l'AEMET «no s'havia volgut pronunciar en públic». Però la veritat és que l'Agència Meteorològica Nacional si va assenyalar a l'home com a culpable de la gravetat d'aquests huracans, però no mitjançant aerosols polvoritzats, sinó per culpa del canvi climàtic. Cal destacar que a aquesta denúncia s'han adherit organitzacions com l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS), l'Associació de Periodista de la Informació Ambiental (APIA) o l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) per considerar els seus missatges «falsos i absurds». A continuació trobaràs la carta escrita per l'Associació Espanyola de Comunicació Científica.

«Madrid, 22 de setembre de 2017

A l'atenció del Defensor de l'Espectador de RTVE,

El programa Hora Punta, dirigit i presentat per Javier Cárdenas, va tornar a donar cabuda a les pseudociències en la seva emissió del passat 13 de setembre (vegeu a partir del segon 0:50). Aquest espai d'entreteniment, que s'emet en una hora de gran audiència, està dirigit per una persona que s'ha caracteritzat, en aquest mitjà i en uns altres, per abordar temes que, més enllà de l'evidència científica, que gairebé mai respecta, abunden en continguts generadors de risc per a la societat, com la falsa relació entre vacunes i autisme, o simples ocurrències que manquen del mínim rigor científic, com la morfopsicologia i, més recentment, la suposada intervenció humana en la fabricació d'huracans.

Considerem especialment greu que es transmetin aquests missatges falsos i absurds a la ciutadania, especialment des de mitjans públics. Com a junta directiva de l'Associació Espanyola de Comunicació Científica, els proposem que limitin l'emissió d'aquest tipus de continguts a les hores de matinada en les quals els horòscops i altres superxeries fan el seu agost; allí, els pseudoexperts de camps sense evidència científica es trobaran a pler en aquests períodes reconeguts com a terra de desinformació. I, per contra, donin veu a autèntics experts a les diferents àrees científiques en les hores de més audiència, complint així una premissa bàsica de la televisió de tots: informar i entretenir».

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris