URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

L'elevada higiene corporal podria ser la causa de l'augment de les al·lèrgies

Alguns experts en alergología recomanen reduir la higiene, especialment de les mans, per recuperar bacteris beneficiosos per a l'organisme
L'alta freqüència del rentat de les mans podria explicar l'increment dels casos d'al·lèrgia. | Cedida.
 

La higiene de les mans s'ha convertit en un punt de conflicte entre professionals del sector mèdic durant els últims 40 anys, especialment quan es tracta de la freqüència i la intensitat del rentat de les mans dels més petits. Alguns experts en al·lèrgies promouen ara que es redueixi aquest hàbit perquè alguns microbis que eren beneficiosos per a l'organisme tornin a poblar el microbioma humà.

 

L'imparable creixement als països desenvolupats de casos d'al·lèrgies i malalties autoinmunes, especialment durant les últimes quatre dècades, va originar campanyes per evitar els components que les provocaven, ja fora mitjançant vacunes, dietes especials o allunyar-se d'animals domèstics. Aquestes indicacions no semblen haver fet gens per reduir l'aparició d'al·lèrgies, més aviat al contrari, han seguit multiplicant-se al món desenvolupat, per la qual cosa alguns experts van començar a investigar.Actualment, molts d'aquests experts recomanen reduir la higiene corporal, especialment de les mans, encara que matisen que hi ha algunes situacions on no és recomanable. Les persones majors o aquells que tinguin alguna immunodeficiència adquirida han de mantenir uns hàbits elevats d'higiene corporal, així com qualsevol persona en una situació de crisi sanitària, com per exemple en una epidèmia de grip o d'altres virus potencialment perillosos per a l'ésser humà. També es recomana mantenir aquests hàbits d'higiene a persones que treballin en hospitals i un altre tipus d'instal·lacions mèdiques o els visitin de forma habitual.

La hipòtesi de la higiene

Fa 25 anys va sorgir l'anomenada «hipòtesi de la higiene», un nou mecanisme per explicar les al·lèrgies i la seva proliferació que va descobrir que els nens que s'havien criat en entorns familiars grans, rurals i pobres havien mostrat major resistència a les al·lèrgies que aquells nens que creixien en entorns familiars més reduïts de territoris urbans. Nombrosos estudis científics han donat suport a aquesta teoria durant els anys i han demostrat que el microbioma de l'estómac humà, en concret els 100 trilions de microbis que conviuen en el nostre sistema digestiu, s'ha reduït en les últimes dècades fins a en un 40%, tant en nombre com en varietat de patògens oposats. En aquest sentit, no només les al·lèrgies són conseqüència directa d'aquests canvis en el nostre organisme, sinó que també explicaria l'aparició de moltes malalties autoinmunes de les quals no es tenia constància fins a fa poques dècades. 

 

Aquests microbis són clau per a la digestió del menjar i la producció de nutrients i vitamines que faciliten un sistema immunològic fort, i la seva reducció en el nostre microbioma ha provocat que el cos reaccioni d'una forma més dràstica contra agents externs que abans no suposaven cap problema per als humans. A més d'augment en la higiene corporal, les dietes modernes baixes en fibra i altes en aliments processats, l'abús dels antibiòtics o la reducció del nombre de mares que donen el pit als seus fills explicarien també la reducció del microbioma. 

 

Com a complement a la reducció de la higiene corporal, els experts també aporten altres idees per ajudar a enfortir el sistema immunològic dels nens. Deixar-los jugar amb animals, a l'aire lliure i en terrenys plens de pols i brutícia poden ser molt beneficiosos per a la seva salut, així com no rentar constantment tot allò que els caigui al sòl durant els seus primers anys de vida, com per exemple el biberó o el xumet.

 

Actualment, molts d'aquests experts recomanen reduir la higiene corporal, especialment de les mans, encara que matisen que hi ha algunes situacions on no és recomanable. Les persones majors o aquells que tinguin alguna immunodeficiència adquirida han de mantenir uns hàbits elevats d'higiene corporal, així com qualsevol persona en una situació de crisi sanitària, com per exemple en una epidèmia de grip o d'altres virus potencialment perillosos per a l'ésser humà. També es recomana mantenir aquests hàbits d'higiene a persones que treballin en hospitals i un altre tipus d'instal·lacions mèdiques o els visitin de forma habitual.