rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

L'OCU adverteix dels trucs que utilitzen les empreses d'aliments a les seves etiquetes per enganyar el consumidor

Aquestes empreses tendeixen a utilitzar jocs de paraules, imatges trucades i fins i tot omissions de paraules

Les empreses d'aliments solen utilitzar alguns trucs per enganyar els consumidors per augmentar les seves vendes i, per tant, els seus ingressos. El truc està en les etiquetes, on solen descriure el producte amb denominacions que poden contenir jocs de paraules, imatges trucades, paraules que suggereixen una altra cosa del que pugui semblar i, fins i tot, hi ha vegades que es decanten per ometre la paraula directament. Tot això sempre amb la mateixa finalitat: enganyar al consumidor. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha proposat a la seva pàgina web algunes paraules que poden crear confusió als clients.  Per a ells, suggereixen desconfiança les següents denominacions.

 

— Natural: moltes vegades s'utilitza aquest terme fora de lloc. Així, pot fer creure al consumidor que el que està comprant és més sa però no té per què ser-ho. L'OCU assenyala que només l'aigua mineral obtinguda directament de la deu, el iogurt natural sense aromes, les aromes naturals d'origen vegetal o animal i les conserves al natural són productes veritablement «naturals».

 

Un envàs de brou Aneto que conté la paraula 'natural'. | OCU

 

— Casolà, artesà...: Amb això es pretén enganyar al consumidor fent-li pensar que el producte està fet com a casa sense gelificants, colorants o acidulants. Tanmateix, això no és cert, ja que tots els aliments formen part d'un procés de producció que utilitza necessàriament aquestes substàncies per a funcionar.

 

Un paquet de pa Bimbo que conté la paraula 'artesà'. | OCU

 

— Marinat: Amb això fan pensar que es tracta d'un producte sofisticat però no és més que l'ingredient amb aigua, additius —per retenir el líquid— i espècies i aromes per donar sabor.

 

Un paquet de gall dindi amb la paraula 'marinat' en la seva etiqueta. | OCU

 

— Producte carni: El producte que ofereixen sota aquest terme no és més que carn amb espècies, aigua, conservants, colorants i altres additius.

 

Un paquet de pollastre amb la denominació 'producte carni' en la seva etiqueta.| OCU

 

— Preparat de ...: a través d'aquest tipus d'etiquetes volen simular el veritable producte. Només cal pensar en què si fos el producte real es diria pel seu nom i no 'preparat de...'.

 

— Elaborats: aquesta etiqueta s'usa per a productes com el peix que s'ha de vendre fresc. El que fan amb ells és afegir-li aigua i alguns additius per aclarir el color i adobar l'aliment per simular que efectivament són frescos.

— Extrasucós o sucós: això se sol utilitzar per denominar a un producte de qualitat inferior amb menys carn i més aigua, motiu pel qual està més sucós.

 

Un paquet de pernil cuit amb la paraula 'sucós' en la seva etiqueta.| OCU

 

— Sabor a...: aquest terme s'utilitza per descriure a aquells productes que només tenen gust d'un aliment però que no contenen res d'ell. Per exemple, els iogurts amb gust de maduixa que només tenen el seu sabor però no hi ha ni un 1% de fruita dins.

 

Un paquet de iogurts 'amb gust de' maduixa.| OCU

 

— Nèctar: aquesta paraula sol descriure a un suc diluït amb aigua, al qual s'afegeixen sucre o edulcorants i aromes per compensar el gust que perd en diluir-se.

 

— 100% carn de ...: aquest truc és un parany, ja que fan creure al consumidor que només hi ha carn en el paquet, però si es llegeix la llista d'ingredients, resulta que posa 85% gall dindi i la resta són aigua, sal, espècies i additius diversos.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris