Una plaça fosca amb un fanal encès i un grup de persones, a la cantonada superior dreta hi ha un cercle amb la imatge d'un home i una icona d'advertència.

Mario Picazo i l'AEMET es mullen: la dada clau sobre la causa de l'apagada a Espanya

L'apagada d'aquest dilluns a Espanya ha deixat moltes preguntes importants tant a ciutadans com a experts

Aquest dilluns i durant la matinada de dimarts, Espanya ha travessat unes hores de gran incertesa després de l'apagada elèctrica a la Península Ibèrica. El succés va començar a les 12:33 del migdia, moment en què es va produir una interrupció massiva del subministrament elèctric. Aquesta va deixar sense llum ni cobertura telefònica milions de llars, empreses i negocis a tot el territori peninsular.

La caiguda del sistema va sorprendre pel seu abast i rapidesa. Segons ha confirmat el Gobierno, l'origen de l'apagada es troba en una pèrdua sobtada del 60% de l'energia que en aquell moment estava abastint la xarxa. En tan sols cinc segons, van desaparèixer 15 gigawatts (GW), una xifra sense precedents que va provocar un col·lapse immediat del sistema elèctric nacional.

Un home de cabells canosos i ulls clars somriu dins d'un automòbil.
Mario Picazo ha estat clar sobre el tema | Instagram

Afortunadament, la majoria del subministrament va quedar restablert durant la matinada, i a primera hora de dimarts s'havia recuperat ja el 99,95% de la demanda.

Però, què ha causat aquest col·lapse? Mario Picazo i l'AEMET parlen

La normalitat comença a tornar, però no així la tranquil·litat. Amb el país encara digerint la magnitud de l'apagada, sorgeixen múltiples teories sobre què podria haver-la provocat. Des de l'Executiu s'ha explicat el "com", però no el "per què", no hi ha una causa confirmada per explicar aquesta pèrdua abrupta d'energia.

Algunes especulacions apuntaven a possibles causes atmosfèriques, tanmateix, tant experts com organismes oficials han començat a desmuntar aquesta hipòtesi. Mario Picazo, meteoròleg de referència, ha aclarit que si bé les autoritats portugueses han suggerit que podria tractar-se d'una "vibració atmosfèrica induïda", aquest escenari seria, en les seves paraules, "molt estrany".

Dues persones caminant en la foscor amb un símbol d'advertència i pregunta superposat.
Un apagat generalitzat | Europa Press, catalunyadiari.com

Mario Picazo detalla que perquè aquesta explicació fos plausible es necessitarien condicions molt específiques. Per exemple, la presència de forts vents o canvis tèrmics bruscos, cosa que no s'ha registrat amb claredat aquests dies.

Admet que portem un parell de mesos amb un patró meteorològic força inestable, amb marcades diferències tèrmiques entre el dia i la nit. Tanmateix, destaca que aquest tipus d'amplitud tèrmica no és nova ni suficient per si sola per causar un fenomen d'aquesta magnitud.

A més, Mario Picazo també descarta que es tracti d'una tempesta solar. I és que, segons explica, el seu efecte s'hauria percebut també en altres països, cosa que no ha ocorregut.

En la mateixa línia de Mario Picazo s'ha pronunciat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Aquesta ha informat que durant tota la jornada del 28 d'abril no es va detectar cap fenomen atmosfèric inusual. Tampoc variacions tèrmiques significatives que poguessin relacionar-se amb l'apagada.

Les estacions meteorològiques repartides pel país no van reportar anomalies, cosa que reforça la hipòtesi que la causa no va ser d'origen climàtic.

El misteri continua

Així les coses, l'explicació oficial continua incompleta. Sabem què va ocórrer i com es va manifestar, però encara no hi ha certesa sobre què va desencadenar la fallada massiva. El Govern, juntament amb Red Eléctrica i els serveis d'emergència energètica, continua analitzant les dades emmagatzemades en els sistemes de monitoratge, incloent la denominada "caixa negra" del sistema elèctric.

La magnitud de l'apagada ha estat tal que alguns experts ja la consideren un dels incidents elèctrics més rellevants de les últimes dècades a Espanya. La seva ràpida propagació, el silenci digital que va generar en deixar sense cobertura telefònica, i el fet que no s'hagi determinat encara una causa clara, han incrementat la preocupació.