Home en un cercle vermell amb un fons blau i una icona d'advertència vermella.

'Tornarà a moltes zones': gerro d'aigua freda de Mario Picazo a bona part d'Espanya

Les últimes setmanes de pluges han fet que l'optimisme respecte a la sequera s'instal·li a Espanya, però compte amb això

Març ha estat un mes plujós a tota Espanya, amb un episodi de precipitacions que ha durat setmanes. El que per a alguns ha estat motiu de frustració, ha estat un alleujament per a altres. Tot per les quantitats d'aigua que s'han recollit als embassaments i sòls agrícoles.

El més cridaner ha estat com àrees d'Espanya poc acostumades a rebre tanta aigua han experimentat precipitacions contínues, una cosa poc habitual. Des del nord fins al sud de la península, les pluges han arribat amb força. Això ha deixat paisatges inusualment verds i sòls xops.

Mario Picazo amb camisa blava apareix en primer pla, mentre que al fons s'observa una carretera mullada per la pluja amb diversos cotxes circulant i algunes icones de núvols i llampecs.
Març ha estat un mes molt plujós a Espanya | Europa Press, Mediaset, catalunyadiari.com

No obstant això, mentre alguns han lamentat que el clima impedís gaudir dels primers dies de primavera, altres han celebrat les precipitacions.

Mario Picazo adverteix sobre la sequera

Malgrat l'abundància d'aigua que ha deixat el mes de març, Espanya continua sent un país vulnerable a la sequera, afirma l'expert Mario Picazo. Durant els últims estius, moltes regions del país han hagut d'implementar limitacions en l'ús de l'aigua a causa de l'escassetat.

Aquest fenomen de la sequera ha generat preocupació en diverses localitats. Moltes comunitats han vist com els embassaments i aqüífers es buiden ràpidament, deixant en dubte el subministrament d'aigua per al futur pròxim.

Tornarem a patir de sequera el 2025? Mario Picazo respon

Mario Picazo, reconegut meteoròleg, ha parlat sobre aquest tema i ha llançat un advertiment important. Segons ell, "avui vivim una situació de confort hidrològic, però la sequera tornarà a moltes zones".

En altres paraules, l'aigua que hem recollit al març, encara que significativa, no ha de fer-nos oblidar la fragilitat del sistema hídric d'Espanya. Tot i que en aquest moment molts embassaments estan més plens, els nivells d'aigua en moltes conques continuen sent deficitaris. És així especialment en punts del sud i est del país.

Muntatge amb diversos cotxes inundats i un camí amb aigua enfangada i emojis de tempesta
Les pluges han estat importants en moltes comunitats | Europa Press, catalunyadiari.com

Mario Picazo ha explicat que les pluges de març han contribuït a la recuperació de grans àrees de cultiu que es trobaven en situació crítica. També els embassaments s'han beneficiat. No obstant això, la realitat és que Espanya continua estant exposada a la sequera.

Això es deu al fet que algunes regions com el sud i l'est de la península han experimentat períodes secs intensos que no s'havien viscut en segles. Ha passat així en àrees com les conques del Guadalquivir, Guadiana, Segura, i les internes de Catalunya,

Encara que els aportaments d'aigua de 2024 i 2025 han ajudat a revertir part de la situació, el dèficit continua sent notable en diverses àrees, assegura Mario Picazo.

Un home amb expressió de sorpresa i signes d'exclamació vermells sobre el cap, amb un fons de núvols grisos i una icona d'advertència triangular vermella al seu costat.
Mario Picazo ha advertit del que pot continuar passant amb l'aigua | catalunyadiari.com, Sharpshot, eltiempo.es

Previsió per a l'estiu de 2025: Mario Picazo avisa de riscos

S'espera que per a l'estiu de 2025, els embassaments d'Espanya estiguin bastant sanejats, encara que algunes conques hidrogràfiques continuaran al límit. En particular, territoris més vulnerables, com la Comunitat Valenciana, Andalusia i la Regió de Múrcia, podrien enfrontar novament problemes.

Mario Picazo també assenyala que l'estiu a Espanya està començant cada any abans i acaba més tard. Això provoca un major consum d'aigua i una més ràpida evaporació dels embassaments. És una cosa que podria posar en risc els recursos hídrics en els pròxims mesos.