rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Meningitis: aquests són els senyals per detectar-la i les vacunes que la prevenen

El més important per prevenir-la és vacunar-se, ja que és una malaltia que pot arribar a causar la mort

 

Als mitjans de comunicació estan apareixent casos de persones a qui se'ls hi ha diagnosticat la meningitis i això ha fet alertar i preocupar la societat. Un dels casos recents és el d'un madrileny que va consumir formatge d'ovella que estava infectat pel bacteri 'Listeria monocytogenes'.

 

En aquest article podràs conèixer què és la meningitis, quins tipus hi ha, quins són els seus símptomes tant en nens com adults i les vacunes que existeixen per prevenir la malaltia, així com els efectes secundaris d'aquesta injecció.

 

 

Què és la meningitis?

La meningitis és la inflamació de les meninges a causa d'una infecció i existeixen diferents agents patògens que poden provocar aquestes infeccions, incloent-hi els bacteris i els fongs. El tipus de meningitis més comú és la vírica. Per entendre-ho millor, explicarem que les meninges són tres membranes compostes per un teixit connectiu, les quals estan unides al cervell i al crani i, per tant, recobreixen i protegeixen el sistema nerviós central.

 

Les tres membranes són les següents: la piamadre, que conté molts vasos sanguinis, l'aracnoide, que s'encarrega de distribuir el líquid cefaloraquidi, i la duramadre, que és la capa més externa.

 

Segons indiquen diversos informes recents de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 2015 es van identificar gairebé nou milions de casos de meningitis a escala mundial. Una mica menys de 400 mil pacients van morir a causa d'aquesta malaltia que, sobretot, afecta els habitants d'Àfrica.

  

Les vacunes han aconseguit reduir el nombre de morts a causa de la meningitis, tot i que encara hi ha moltíssimes persones que perden la seva vida per això.

 

 

Catalunya, afectada per la meningitis

La malaltia, malauradament, també ha tingut efectes devastadors a Catalunya. De fet, amb un breu marge de 24 dies, dos nadons catalans van perdre la vida a causa dels afectes de la meningitis.

 

El 19 de gener de 2018, de fet, una nena de només 17 mesos va morir a Girona a causa d’una meningitis que va acabar derivant en una infecció degenerativa i que va resultar ser fulminant amb la salut de la menuda.

 

Al malestar general, però, se li va sumar una segona mort. En aquest cas un nadó d’onze mesos de les comarques lleidetanes va morir a causa d’una infecció generalitzada provocada per un dels paràsits que causen aquesta malaltia.

 

Símptomes en adults i nens

Les erupcions de la pell són el símptoma més característic d'aquesta malaltia i poden aparèixer en qualsevol part del cos. També ho són la pal·lidesa; la rigidesa del coll; la confusió, que pot provocar deliris; la fotofòbia, que et fa intolerant a les llums intenses; les convulsions, que no acostumen a ser freqüents; la febre; els vòmits; el mal de cap; i la somnolència.

 

La torticolis i la fotofòbia són menys comuns en nens que en adults, però sí que hi ha d'altres que s'identifiquen habitualment, així com la irritabilitat, el refús d'aliments i les alteracions musculars. La febre, el dolor muscular, les cefalees, els vòmits i la baixa temperatura de peus i mans també són símptomes freqüents en els menuts.

 

De fet, alguns experts han arribat a relacionar els signes que indiquen que tens meningitis amb els de la grip comuna. No obstant això, no totes les persones pateixen els mateixos símptomes, ja que varien en funció del cas. La meningitis pot deixar importants seqüeles, sobretot en nens. Algunes d'aquestes són la pèrdua de capacitat auditiva i el desenvolupament de dèficits intel·lectuals que comporten dificultats a l'hora d'aprendre o l'aparició d'epilèpsia.
 

Quins tipus hi ha? Causes d'aquesta malaltia

Les infeccions víriques són la causa més comuna de la meningitis, seguides dels bacteris, els fongs, els paràsits i altres agents que poden donar origen a l'aparició dels símptomes mencionats.

1. Vírica o viral

Els enterovirus, el virus de la immunodeficiència humà o VIH, el de les parotiditis i el de la varicel·la-zóster són els que acostumen a causar aquesta malaltia. En el cas del VIH pot arribar a evolucionar i generar sida.

 

2. Bacteriana

Es tracta del tipus de meningitis que provoca més morts. En el cas dels nadons, les causes més habituals són els estreptococs del grup B, el bacteri Escherichia coli i la Listeria monocytogenes, mentre que en els nens grans són més freqüents les infeccions per Neisseria meningitidis i Streptococcus preumoniae. En el cas dels adults, acostuma a ser causada pels bacteris Stretococcus pneumoniae o Neisseria meningitidis, encara que també alguns es contagien amb Listeria monocytogenes.

3. Fúngica

Els medicaments immunosupressors, el VIH i l'envelliment que debilita el sistema immunitari i facilita la seva infecció, són alguns dels factors relacionats amb la meningitis originada habitualment pel Cryptococcus neoformans.

 

4. Parasitària

Aquests tipus de meningitis s'acostuma a diagnosticar després de detectar una concentració molt elevada d'eosinòfils al líquid cefaloraquidi, que actua de forma molt semblant a la sang en el sistema nerviós central. Els eosinòfils són un tipus de globus blanc que combat els agents patògens que afecten el sistema immunitari.

 

Vacunes: prevenció de la meningitis

El millor que es pot fer és prevenir la meningitis. Per fer-ho existeixen diferents vacunes en funció de la infecció. Inclús, els departaments de salut s'han plantejat vacunar massivament els nens per prevenir les infeccions provocades per alguns dels patògens més comuns. Per aquest motiu, ja fa anys que estan disponibles les vacunes que actuen contra els bacteris Haemophilus influenzae de tipus B (vacuna Hib) i Neisseria meningitidis. Fins i tot, treballen per treure més vacunes, així com la Bexsero que està disponible a tota Europa.

 

Gràcies a les vacunes ara és molt més fàcil prevenir la meningitis en comparació amb anys anteriors. Tanmateix, la disponibilitat de les vacunes varia en funció del país i, actualment, l'hegemonia del model neoliberal que s'oposa a la sanitat pública universal, està ficant en perill els avenços que s'han aconseguit fins avui dia.