rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Mieloma múltiple, un càncer que sovint es confon amb el mal d'esquena

Aquest càncer afecta la sang i té un pronòstic molt greu

 

Hi ha molta gent que, quan nota un petit dolor o una molèstia inesperada espera que passi sola i decideix ignorar-la sense pensar si podria ser un problema realment greu. Una pràctica que normalment és l'opció el més adient per evitar convertir-se en una persona hipocondríaca, però sí que hi ha símptomes que ens poden alertar de malalties molt agressives i que cal tenir en compte. Aquest és el cas del mieloma múltiple, un càncer que sovint es confon amb el mal d'esquena.

 

En aquest article analitzarem que és i com es forma el mieloma múltiple. A més, també es tractaran els seus símptomes més habituals i quin és el tractament en aquests casos, tot i que cal destacar que la malaltia és, de moment, incurable. L'ajuda dels metges pot ajudar però a evitar notablement el malestar.

 

Què és el mieloma múltiple?

El mieloma múltiple es defineix com un càncer que afecta la sang, concretament comporta una producció anormal de grans cèl·lules plasmàtiques. Aquestes són les encarregades de crear anticossos i immunoglobulines, unes substàncies clau en l'eliminació de virus, infeccions i altres agents externs nocius. Aquesta molècula es troba, en els casos de mieloma múltiple, en quantitats inusualment elevades.

 

A més, aquestes cèl·lules plasmàtiques canceroses tendeixen a acumular-se a la medul·la i als óssos. Des d'allà, expulsen a les cèl·lules sanes i provoquen que es dissolguin les estructures òssies. Això és deu a la secreció que fan de determinades proteïnes.

 

Una de les coses més importants d'aquest càncer és la relació precisament amb la medul·la òssia, i és que mieloma significa tumor a la medul·la. A mesura que la malaltia va progressant al cos, les cèl·lules canceroses es van expandint cap a tot l'organisme, el que acaba causant lesions molt greus en diferents òrgans. Una de les parts que es veu més greument afectada acostuma a ser el fetge

 

El mieloma múltiple es relaciona amb altres càncers més coneguts com la leucèmia o el limfoma. El primer és un càncer que provoca una proliferació excessiva de glòbuls blancs, i el segon fa referencia a l'afectació del sistema immunitari. Els dos subtipus de limfomes més freqüents són aquells que afecten les cèl·lules T i B, dos tipus de glòbuls blancs.

Factors de risc i pronòstic

Els principals factors de risc del mieloma múltiple s'han associat a conductes com el consum excessiu d'alcohol, l'obesitat o l'exposició elevada a la radiació. A més, els homes de més de 65 anys tenen més probabilitats de patir aquest càncer. També s'inclouen entre els més desafavorits davant la malaltia les persones de color o aquells que tinguin antecedents de mieloma, de plasmocitoma ossi solitari o de gammapatia monoclonal de significat incert a la família.

 

Segons l'últim informe publicat per la revista 'Lancet' el 2016, el mieloma múltiple causa a l'any al voltant de 100 mil morts. Es creu que la malaltia afecta aproximadament al 0,7% de la població de tot el món en algun moment de la seva vida, especialment passats els 61 anys. 

 

Símptomes i signes principals

Els mielomes múltiples poden variar en gran mesura depenent de la seva localització i dels danys produïts, però en general es considera que els símptomes més representatius són el mal d'óssos, l'anèmia, els problemes renals, les infeccions oportunistes i certs signes neurològics.

 

Així doncs, com ja hem avançat, el signe més característic d'aquest tipus de càncer és el mal a la columna vertebral i a les costelles. Un dolor que es deu a l'acumulació de les cèl·lules canceroses en aquesta regió de l'esquelet, que es va destruint parcialment. És per això, que molts pacients confonen el dolor provocat pel càncer amb un mal d'esquena comú.

 

Una de les conseqüències d'aquesta producció anormal de glòbuls vermells és l'anèmia. Pel que fa als problemes als ronyons, aquests es deuen a les proteïnes que secreten les cèl·lules canceroses.

 

Les infeccions més comunes relacionades amb el mieloma són la pneumònia i la pielonefritis (una infecció als ronyons d'origen bacterià). Finalment, els signes neurològics més habituals inclouen el mal de cap, la debilitat muscular, el cansament o la sensació de confusió. A més, existeixen estadis més severs que es manifesten en casos més desenvolupats de la malaltia.

Tractament d'aquest tipus de càncer

Tot i els avenços de la ciència i, concretament en el tractament de diferents tipus de càncer, el mieloma múltiple segueix, per desgràcia, sent una malaltia incurable. El que sí que existeix són teràpies que s'apliquen als pacients afectats per intentar fer que els símptomes i les molèsties siguin més fàcils de tolerar. A més, a vegades s'aconsegueix reduir la velocitat amb què progressa el càncer.

 

L'esperança de vida dels malalts afectats pel mieloma múltiple es troba al voltant dels 7 mesos, tot i que cal destacar que la meitat dels pacients aconsegueixen sobreviure almenys cinc anys si se sotmeten a una teràpia.

 

Els mètodes d'intervenció que s'apliquen en aquests malalts són molt variats. Els afectats poden escollir la quimioteràpia, sobretot en els casos que es donen abans dels 65 anys. Si el pacient és més gran, també es pot fer servir el trasplantament de cèl·lules mare, una tècnica innovadora que té resultats molt prometedors, però que tampoc aconsegueix acabar amb el càncer.

 

La radioteràpia és una altra tècnica que es fa servir amb freqüència per evitar símptomes com el dolor d'ossos que causa el mieloma. El trasplantament de medul·la és un dels procediments més rellevants en aquest camp.

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris