URGENT

🚨 El jove ferit per una pilota de goma perd l'ull

ÚLTIMA HORA

🔴 Els Mossos carreguen per desallotjar la C-65 al Gironès

Un milió de persones es manifesten al centre de Barcelona a favor de la independència

La Guàrdia Urbana ha fet pública l'estimació de la participació a la manifestació d'aquesta Diada
Més d'un milió de persones han omplert el passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó a favor del referèndum. | CatalunyaDiari.cat

 

Al voltant d'un milió de persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest 11 de setembre a la confluència del passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó per manifestar-se a favor del dret a decidir. Després de diversos anys on les mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, protagonitzen la Diada Nacional de Catalunya, la d'aquest any arriba en un dels moments més tensos i decisius, després que el Parlament hagi aprovat fa menys d'una setmana la llei i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, les quals han estat tombades pel Tribunal Constitucional. En plena guerra freda entre els governs català i espanyol, més d'un milió han sortit al carrer i han cridat a favor del referèndum i del dret a decidir. La munió de persones ha acompanyat la manifestació amb crits d'«independència», «volem votar», «votarem, votarem», «votar és democràcia» i les pancartes han portat missatges com «Rajoy, me voy», «Referèndum. Democràcia». Diverses persones també han assistit a la manifestació amb urnes de cartó, paperetes del referèndum impreses a casa i també amb la samarreta del major Trapero i la frase «Bueno, pues molt bé, pues adiós»

Aquest matí el president de l'ANC, Jordi Sànchez, explicava que els 49 trams de la manifestació que s'han organitzat ja estaven plens, i que ja hi havia més de 450.000 inscrits. Aquest any, sota el lema «La Diada del sí», milers de persones s'han concentrat al passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó per crear un immens signe de suma (+), com a «símbol de totes les oportunitats del nou estat en forma de república». Els trams s'han repartit en quatre zones, la de Muntanya, que correspon a la part del passeig de Gràcia a partir del carrer d'Aragó fins als Jardinets de Gràcia; la zona de Mar, que correspon a la part del passeig de Gràcia des del carrer d'Aragó fins a la plaça de Catalunya; el tram de Llobregat, que inclou els trams del carrer d'Aragó entre el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan, i els trams de Llobregat, els del carrer Aragó des del passeig de Gràcia fins al carrer de Muntaner. L'ANC ha mobilitzat més de 1.800 autocars que han sortit des de diversos punts del territori. 

 

Cap a les 17.00 hores s'ha fet un minut de silenci en record dels atemptats del 17-A i, seguidament, Els Amics de les Arts juntament amb l'Orfeó Català han interpretat la cançó 'Louisiana o els camps de cotó'. L'organització havia recomanat que tothom estigués a lloc al voltant de les 16.00 hores, mentre la música, la cultura popular i els castells han ambientat i entretingut els assistents fins al punt àlgid de la manifestació. Ha sigut a les 17.14 hores, quan dels quatre extrems de la creu n'han sortit quatre lones de 16 x 16 metres que s'han estès fins al punt central, l'anomenat «Tram 0», la cruïlla entre el passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó. Aquestes pancartes representen els valors de pau, democràcia i compromís amb la construcció de la nova República.

 

Comentaris